Ovogodišnju Ljetnu škola maternjeg jezika i kulture za mlade iz dijaspore Grad Bihać je organizirao u Kulen-Vakufu od 25. do 29. jula 2022. godine u vidu ljetnog kampa. Naime, kamp Ljetne škole bio je smješten u Rafting centru ”Discover Bihać” pored rijeke Une u kojem su polaznici boravili pet dana uz osiguran udoban smještaj i obroke te su im na raspolaganju bili različiti sportski sadržaji. Implementator projekta je i ove godine bila agencija ”Events 4U” iz Bihaća čiji su edukatori proveli sve nastavne aktivnosti i kreativne igre te organizirali izlete za polaznike Škole. Ovogodišnju Ljetnu školu pohađalo je dvadeset polaznika koji su došli iz Austrije, Italije, SAD, Njemačke, Engleske, Švicarske, Švedske, a nekolicina djece bila je iz Bihaća. U sklopu nastavnih aktivnosti prezentirane su teme: ”Naša BiH”, ”Naša Krajina”, ”Naš Bihać”, ”Naša Una” i ”Naša Ljetna škola”. Pored nastave i radionica u kampu, navedene teme obrađene su i kroz izlete i obilaske Starog grada Ostrovice, bihaćke gradske jezgre, Kapetanove kule, zamka Ostrožac, lokacija u N. P. ”Una”, penjanjem po umjetnoj stijeni u Klubu ekstremnih sportova ”Spectrum” te raftingom. Četvrtog dana bila je organizirana posebna večer u kojoj su polaznici Škole zajedno s edukatorima i roditeljima uživali u druženju, raznovrsnim igrama, ukusnoj hrani i muzici. Posljednjeg dana polaznicima su uručene diplome i prigodni pokloni.

Škola je svakako polučila dobar rezultat jer su djeca iz dijaspore unaprijedila znanje maternjeg jezika, kako u govoru, tako i u pismu, te stekla brojne spoznaje o bogatoj kulturi i historiji Bosne i Hercegovine. Tome su, pored edukatora, doprinijeli i polaznici iz BiH koji su pomagali prijateljima iz dijaspore da svoje ideje realiziraju na svom, odnosno maternjem jeziku svojih roditelja.

Tim Ljetne škole ”Bihać 2022.” zahvaljuje se polaznicima i njihovim roditeljima na ukazanom povjerenju i na lijepom druženju te najavljuje susret naredne godine.