У организацији Савеза допунских школа Босне и Херцеговине у дијаспори са сједиштем у Штутгарту (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.) и Удружења Откриј босански из Беча, 13. и 20. марта 2021. године, у времену од 10 до 12:30 сати, путем Зоом апликације одржат ће се семинар Стручно усавршавање наставника матерњег језика (босанског језика) у СР Њемачкој.

Пројекат је замишљен као подршка стручном усавршавању наставника/наставница босанског као матерњег језика у Њемачкој, посебно подршка наставницима /наставницама који држе наставу у допунским школама БиХ на босанском језику у овој земљи. Стручни семинар трајат ће двије суботе (пет сати, седам часова) на којем ће се предавачи/це представити са адекватним стручним темама везаним за наставу матерњег језика у вишејезичном друштву и проблематиком везаном за такав вид наставе.

Циљеви пројекта су:

– стјецање нових научних и стручних сазнања из области лингвистике и културологије за наставнике матерњег језика (босанског језика) у Њемачкој;

– усвајање савремених методичких модела у настави језика и књижевности са фокусом на специфичне околности учење језика и књижевности изван матичне домовине;

– повезивање и сарадња између удружења Откриј босански и Савеза допуских школа Босне и Херцеговине и

– цертифицирање наставничког кадра матерњег језика изван граница Босне и Херцеговине у циљу побољшања квалитета наставе у допунским школама БиХ у СР Њемачкој.

 

 

Предавачи/це на семинару за наставнике/наставнице босанског језика у СР Њемачкој бит ће истакнути универзитетски професори: проф. др. Халид Булић, Центар за босански, хрватски и српски језик, Филозофски факултет у Сарајеву, Универзитет у Сарајеву и проф. ММаг. Азра Хоџић-Кадић, Sprachzentrum der Universität Wien, Österreichische Akademie der Wissenschaften; Otkrij bosanski – Entdecke Bosnisch – Discover Bosnian (Verein zur Förderung der bosnischen Sprache und Mehrsprachigkeit“.

Захваљујемо удружењу Откриј босански из Беча на сарадњи, а све наставнике и наставнице босанског језика у СР Њемачкој и предаваче/це у босанским допунским школама позивамо да се пријаве за семинар.

Крајњи рок пријаве је 10. март 2021. Године.

Пријаве за семинар могу се извршити путем е-маила: savez.bh.skola@gmx.de, halilovicharis@web.de i azra.hodzickadic@univie.ac.at.