Др. Аднан Мехонић именован је од стране MIT Technology Review за једног од великих иноватора за 2021. годину, у годишњем попису “35 иноватора испод 35 година”.

Ова медијска компанија Универзитета Massachusetts Institute of Technology (MIT) сваке године објављује листу изузетно талентованих технолога чији рад има потенцијал да трансформише свијет. На њиховим листама су се до сада нашли оснивачи Googlea Larry Page i Sergey Brin, оснивач Facebooka Mark Zuckenberg, суоснивач PayPala Max Levchin, и бројни други.

– Велика је част бити изабран за једног од MIT Tecnology Review “35 иноватора испод 35 година”, и дијелити ово признање са импресивном листом награђених, коментар је др. Мехонића, професора на Факултету за електронику и електроинжињеринг University College из Лондона.

Фокус његовог рада је на развијању мемрисивне технологије с потенцијалом за будућност рачунарства, интелигенције и система инспирисаних мозгом, са знатно побољшаном енергетском ефикасношћу.

– Полазећи од атома и откривањем и искориштавањем физике наноматеријала, развијам мемристорску технологију која нуди прилику за проширење електронике засноване на транзисторима и пружа кључне елементе за будућност рачунарства и АИ система с невиђеном енергетском ефикасношћу, објашњава Аднан Мехонић.

За наш портал говорио је о свом образовању у БиХ и Великој Британији, каријери професора, чланству у Краљевској академији за техничке науке у Великој Британији и Асоцијацији за напредак науке и технологије (ANNT). Његову животну причу читајте овдје.

Преузето: Moja BiH