Мостар је од 24. до 27. јуна 2021. године био централно мјесто сусрета свјетских реномираних научника, умјетника, доктора и професора поријеклом из БиХ који су се окупили  на “12. Данима БХАААС у БиХ”. Током ове манифестације, одржано је 30 стручних симпозија из медицинских, техничких, природних и хуманистичких наука, бројни панели, округли столови и радионице уз учешће око 300 еминентних предавача.

Неки од предавача на скупу, који су на овај начин пренијели своје знање у БиХ, су били ангажовани уз подршку из пројекта „Дијаспора за развој“ који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Владе Швицарске у партнерству са УНДП и ИОМ.

Ријеч је о девет стручњака из САД,  Канаде, Португала и УАЕ: Аднан Беговић, Ведка Беговић, Елдина Вајзовић Низамић, Емела Мујић Скикић из области медицине,  Амила Бутуровић из области исламистике и хуманистике, Љиљана Ђукановић из области молекуларне биологије, Свјетлана Буквицх из области музичких умјетности и продукције, Тијана Туфек Мемишевић из области архитектуре и урбанизма и Златан Акшамија из области електротехнике.