Велика Британија једна је од водећих свјетских економских сила, тржиште од 66 милиона становника с високом куповном моћи. Релативно је близу Босни и Херцеговини, али како је за Клиx.ба казао амбасадор БиХ у овој земљи Вања Филиповић, трговачки обим двије земље, иако у сталном расту, ипак је скроман.

С циљем побољшања сарадње БиХ и Велике Британије, чланице бх. дијаспоре у Лондону Амела Карајбић и Лилијан Сулејмановић, успјешне привреднице с дугогодишњим искуством у међународном пословању, основале су Британско-босанскохерцеговачку привредну комору BBHCC. Комора је основана уз подршку Амбасаде Велике Британије у Сарајеву и Амбасаде БиХ у Лондону те компанија и инвеститора који успјешно послују на релацији БиХ – Велика Британија.

Иако је комора основана у Великој Британији, у наредном периоду је планирано отварање представништва и у БиХ те организовање скупова привредника у Лондону и Сарајеву, када епидемиолошке околности то буду дозвољавале.

“Лондон је један од највећих финансијских центара у свијету, сједиште бројних банака и инвестицијских фондова који траже нове могућности за улагања у такозвани ’emerging markets’. Комора ће радити на подизању видљивости БиХ, посебно на могућностима за инвестирање и трговину Велике Британије с БиХ, спајајући индустријске секторе и фирме те организујући разне врсте догађаја”, појаснио је Филиповић.

У свему овоме имат ће подршку амбасаде БиХ у Лондону. Филиповић истиче како је веома задовољан високим нивоом ентузијазма и преданости покретача ове иницијативе, као и сарадњом коју имају с британским амбасадором у БиХ Матом Фиелдом те специјалним трговачким представником за Западни Балкан Мартином Викерсом.

“Захваљујући овој врсти сарадње већ смо постигли један велики и конкретан резултат, а то је било тестирање и евалуација респиратора у Уједињеном Краљевству, који је произвела ТМД Групација из Градачца, и то је најбољи примјер тога какве се могућности нуде. Комора ће бити главна платформа за постизање те врсте сарадње, као што то раде и друге привредне коморе разних земаља и региона који дјелују у Лондону”, поручио је Филиповић.

Преузето: Klix.ba