Алумни Асоцијација Друге гимназије Сарајево у сарадњи са швајцарском организацијом И- платформа: Дијаспора за развој Босне и Херцеговине покреће пројекат под називом Female Alumni Student Training (ФАСТ) који ће се реализовати у периоду од марта до маја 2020. године.

С циљем идентификације препрека и проблема у сфери равноправности полова, фокус пројекта је на заједничком препознавању положаја жена и трансродних особа у нашем друштву, те раду на њиховом оснаживању.

– Уз предавања стручњака и посјете институцијама, учесници ће имати прилику кроз групни рад сами истраживати и откривати стање у нашој држави. Кроз пројекат ФАСТ желимо показати младима колико заправо потенцијала имају да направе промјене у друштву и да, уз прави став и едукацију, они директно доприносе оснаживању жена и трансродних особа у нашем друштву, изјавио је Ирфан Османовић, алумниста и водитељ пројекта.

ФАСТ ће окупити 50 младих људи из Босне и Херцеговине, ученика Друге гимназије Сарајево, Гимназије Едхем Мулабдић Маглај, Гимназије Ускопље и Гимназије Свети Сава Приједор, који ће учествовати у радионицама и неформалним предавањима на теме уско везане уз питање равноправности сполова у Босни и Херцеговини. Пројекат је конципиран у пет повезаних цјелина, прва од којих одвијат ће се у Другој гимназији од 6. до 9. марта, саопштили су из Алумни Асоцијације Друге гимназије Сарајево.

Први дио пројекта укључује предавања и радионице на тему стереотипа жена, интерсекцијске дискриминације, жена на политичкој сцени, родног насиља, те едукације за припрему мултимедијалних и истраживачких радова које ће ученици реализовати у току пројекта. Уз предавања, учесници пројекта имат ће прилику посјетити Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине, Агенцију за равноправност полове БиХ, те УН Вумен Босниа анд Херзеговина, као и учествовати у припреми прикладног пројекта за Дан Жена.