Почетком априла одржан је први Бизнис Форум организован за представнике пословне бх. дијаспоре, бх. подузетника, локалних заједница, релевантних министарстава, привредних комора и удружења из области металског сектора и пратећих индустрија. Онлине Бизнис Форум је организован у склопу пројеката „Дијаспора за развој“ (Д4Д), који  је пројекат Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине (БиХ) и Владе Швајцарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ, а у сарадњи са Сарајевском регионалном развојном агенцијом СЕРДА и партнерским општинама. Након многобројних б2б састанака, најављене су и нове заједничке инвестиције између бх. дијаспоре и бх. предузетника.

Једна од нових инвестиција је покретање нових фабрика у БиХ о чему смо разговарали са директором фирме Bosnia Partnership Investment (BPI), Др. Самиром Вилдићем.

 Др. Самир Вилдић је предузетник који је, након 17 година школовања и рада у Турској, одлучио инвестирати своје знање и искуство  у економију БиХ. Мотивисан знањем и радним искуством, основао је двије фирме у БиХ чији се основни модел пословања заснива на привлачењу страних инвеститора у БиХ. Др.Вилдић засигурно је један од најбољих примјера када је ријеч о промоцији повољне пословне климе за инвеститоре и улагање у нашој земљи, било да је ријеч о инвестицијама од стране бх. дијаспоре или страних држављана.

„Након завршеног студија и доктората, десетогодишње искуство сам крунисао позицијом директора угледне институције која је радила на развоју односа између БиХ и Турске. Огромни потенцијали за инвестирање у БиХ, али и познанства која су кључна за развој пословања, били су основни мотив мог наставка пословања у БиХ. Прије четири године сам се вратио са великом жељом и хтијењем да будем иницијатор идеје за улагање и покретање бизниса код инвеститора и пословних сарадника“, рекао је Вилдић на почетку разговора.

Др. Самир Вилдић, директор компаније BPI, као представник бх. дијаспоре, заједно са партнерима из дијаспоре, отворио је још једну фирму у нашој земљи под називом TIC (Tuzla International Company) која дјелује у неколико сегмената. Најзначајнији аспект пословања TIC -а је пословни консалтинг за фирме из бх. дијаспоре које желе да инвестирају у БиХ.

На питање да ли страни инвеститори или инвеститори из бх. дијаспоре имају већи интерес за улагање, Самир одговара:

„На почетку смо сарађивали претежно са инвеститорима из Турске, али у посљедње вријеме све је већи интерес наших привредника из дијаспоре који желе да инвестирају у БиХ. Најчешће инвестиције се односе на металски сектор, али велики потенцијал и интерес влада и за друге секторе, гдје истичем прехрамбени сектор, посебно пољопривреду и сточарство. Оно што је значајно да се истакне је да смо привукли инвеститоре који су уложили у покретање производње у БиХ. Један од наших клијената је фирма „Wieberr“ која се бави производњом средстава за заштиту и његу аутомобила, хигијенских средстава и средстава за дезинфекцију. У току ове године је планирано покретање производње у БиХ за преко 200 производа који ће се пласирати у 8 држава у региону. Фабрика ће се отворити на подручју општине Живинице која, са изразито развијеном инфраструктуром, омогућава једноставно покретање бизниса и као таква представља прави магнет за инвеститоре. Поред покретања производње за фирму Wиеберр у плану је производња соларних панела за МИР-Солар.“

Поред општине Живинице, Др. Вилдић истиче сарадњу са општинама Доњи Вакуф, Јајце и Сребреник.

Бх. дијаспори је потребна подршка и од стране институција које су прва адреса за питања у вези са инвестицијама и могућностима пословања у БиХ. Вилдић наглашава како је неопходно активно укључити дијаспору у комуникацију, те како су управо форуми и б2б састанци погодан начин за нетворкинг, а касније и склапање послова између домаћих привредника и привредника из бх. дијаспоре.

Сљедећи Онлине Бизнис Форум и б2б састанци са бх. дијаспором на тему „Потенцијали и перспективе инвестирања у пољопривреду и  производњу хране у БиХ“ најављени су за 19. мај 2021. године са почетком у 10х.

Циљ је да се представе потенцијали за улагање бх. дијаспоре у пољопривредни сектор и производњу хране, презентирају успјешне приче досадашњих инвеститора, те да се кроз индивидуалне б2б састанке подрже бх. подузетници и представници бх. дијаспоре у креирању нових партнерстава.