Пети Економски форум Босне и Херцеговине одржан је у уторак 27. априла 2021. године, у онлине формату, у организацији Економског факултета Универзитета у Сарајеву и Економског института Сарајево. Форум је окупио више од 400 учесника из Босне и Херцеговине, региона, Европе и свијета.

Уводним говорима Форум 2021. су отворили деканеса Економског факултета проф. др. Јасмина Селимовић, шеф Делегације и специјални представник Европске уније у БиХ Јохан Сатлер и члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

Форум је организован у два панела са два главна говорника – Гaријем Јакобсом, предсједником Свјетске академије наука и умјетности, и Исмаилом Серагелдином,  замјеником предсједника Међународног центра Низами Гањави. Уводничар и модератор првог панела, под називом „In Search for New Normal“, био је проф. др. Златко Лагумџија.

Закључак овог панела односио се на три кључна приоритета човјечанства у наредном периоду: спашавање живота и превенција ширења пандемије; заштита сиромашних и угрожених кроз спашавање радних мјеста и бизниса; изградња отпорнијег окружења и опоравка. Сви наведени приоритети представљају активности са којима се свијет већ сада суочава и који свакако требају бити у фокусу цијелог човјечанства.

Модератор друге сесије професор Економског факултета у Сарајеву др. Фикрет Чаушевић заједно са главним говорником Исмаилом Серагелдином и панелистима закључио је да су миленијски развојни циљеви и озелењивање економије дефинисани у Европском зеленом плану у децембру 2019. и Зеленом плану за западни Балкан, магистрални правци економског развоја региона и Европе у цјелини. Осим тога, неопходно је проширити мјерење у систему националног рачуноводства, односно мјерење створеног богатства уз пуно поштовање утицаја на човјекову околину.

Панелисти Форума 2021. били су угледни домаћи и међународни стручњаци из академске и пословне заједнице. Међу њима су Phoebe Koundouri, професорица на Универзитету за економију и бизнис у Атини, Игор Лукшић, предсједник Владе Црне Горе 2010–2012, Сабина Силајџић, професорица Економског факултета у Сарајеву, Јан Фишер, предсједник Владе Чешке Републике 2009–2010, Белма Хаџиомеровић, директорица Маркетинга и корпоративних комуникација и управљања одрживошћу Раиффеисен Банк д. д. БиХ, и Емир Жунић, руководилац Одјела за вјештачку интелигенцију и машинско учење у компанији Инфостудио.

Економски форум БиХ 2021. је организован у сарадњи са: Фондацијом друштва заједничких вриједности, Међународним центром Низами Гањави и Свјетском академијом наука и умјетности.

Извор: unsa.ba