Од априла 2017. године до данас УСАИД је кроз пројект Диаспора Инвест подржао 164 компаније које су у том периоду створиле 1.571 ново радно мјесто и више од 54,4 милиона КМ нових инвестиција у Босни и Херцеговини.

Истакнуто је то на завршној конференцији УСАИД-овог пројекта Диаспора Инвест која је одржана у сриједу 17.11.2022. године. Током трајања пројекта осигурана је подршка у посредовању домаћих компанија за излазак на међународно тржиште. Инвеститори из дијаспоре долазе из 22 земље свијета, а њихова улагања у Босну и Херцеговину покривају 64 локалне заједнице.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у БиХ Ерик Нелсон истакао је да се обиљежава крај петогодишњег УСАИД-овог пројекта у који је америчка Влада уложила 6,6 милиона КМ што је помогло члановима дијаспоре да се врате у БиХ и помогну улагања.

Инвестиција је генерирала 22 милиона долара, а само у овој години приходи су износили више од 74 милиона долара, додајући да је специфичан аспект овог пројекта то што је већина тих инвестиција усмјерена у мање локалне заједнице попут Лопара и Ливна и запошљавају највећи број људи.

Напомиње да би власти БиХ требале стимулисати ову врсту инвестиција, а оно што се ради с властима Брчко Дистрикта и Федерације БиХ је да се створи стратешки оквир да би се помогло тим настојањима јер инвестиције дијаспоре са својим улагањима доносе аспекте стандарда Европске уније и у компаније и у запошљавање.

“У земљама западног Балкана постоји велики економски потенцијал, али БиХ заостаје за сусједима јер не успијева имплементирати реформе у циљу европских интеграција”, казао је Нелсон.

Како је појаснио представник Бизнис центра бх. дијаспоре Армин Алијагић, центра који је основан у оквиру УСАИД-овог пројекта за подршку инвеститорима, кроз пет година тестиран је интерес дијаспоре да инвестира у своју земљу поријекла и имају значајне резултате.

Додаје да се Центру обратило 200 инвеститора из дијаспоре којима су на разне начине помогли да успоставе пословну сарадњу или инвестирају, а велика је спремност дијаспоре евидентирана јер је на два милиона долара развојне помоћи дијаспора инвестирала 22 милиона долара.

Угловном се улаже у мјеста поријекла због чега се сви охрабрени да се с овим настави и будућности, а истовремено је повећана свијест о развојном потенцијалу дијаспоре.

Један од корисника пројекта је и власник компаније Економик Груп из Сребренице Бојан Ранкић који каже да његова фирма запошљава готово 100 радника, а УСАИД им је помагао при куповини машина захваљујући којима су они удуплали свој капацитет.

Извор: klix.ba