Након дуге болести, у Прагу је преминуо Весо Ђорем, познати Сарајлија у дијаспори, власник ресторана „Лука Лу“ у Прагу и један од највећих амбасадора наше земље у Чешкој Републици.

Весо Ђорем, био је на гласу као умјетника који је владао тајном како направити бренд од угоститељског објекта који ће носити епитет култни.

Прије рата, у Сарајеву је основао и водио клуб Црвена Галерија у некадашњем ЦЕДУС-у, а потом и Дом писаца у Крањчевићевој улици.

Након доласка у Праг креирао је свој ресторан “Лука Лу” који се данас убраја у ред најпознатијих у чешкој пријестолници.

Овај ресторан био је и окупљалиште грађана из бивше Југославије и свих пријатеља.  Међу његовим гостима, између осталих, био је и Вацлав Хавел, некадашњи предсједник Чешке.

Покренуо је и кампању пријевода књижевних дјела бивше Југославије на чешки језик. Превео је и штампао “Сабрана дjела Иве Андрића”, па она Душка Ковачевића, Шантићеве песме, “Башту сљезове боје” Бранка Ћопића, пjесме свог друга из Сарајева, покојног Душка Трифуновића.

Весо Ђорем сврстан је и на листу странаца који су измијенили гастро слику Прага, објавила је ово чешка ревија Reflex у тексту “Dobyti Prahu”.

Извор: Radiosarajevo.ba