Дан државности Босне и Херцеговине је свечаном манифестацијом обиљежена у Сиднеју. Присутнима се обратио босанскохерцеговачки амбасадор у Аустралији Мирза Хајрић и чланови Предсједништва Босне и Херцеговине.

Како су саопштили из Вијећа босанске заједнице који је био организатор, посебну пажњу на свечаности је изазвало видеообраћање чланова Предсједништва Жељка Комшића и Шефика Џаферовића. Онлajн Свечана академија је одржана 28. новембра. Њен покровитељ је био члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

“Иако удаљени, показали смо да нам је наша домовина увијек у срцу и важно је напоменути да је ово било прво обраћање чланова Предсједништва босанскохерцеговачкој заједници у Аустралији, што буди наду о бољој и јачој сарадњи у будућности”, поручили су организатори.

Учесници академије су били академик Мирко Пејановић, стални представник Босне и Херцеговине у Уједињеним нацијама Свен Алкалај и бивши министар вањских послова Босне и Херцеговине Мухамед Шаћирбеговић.

Осим Дана државности, на академији је разговарано и о 25. годишњици Дејтонског мировног споразума. У припреми академије су учествовали новинар Фахир Зечевић, секретар Вијећа босанске заједнице Ернест Кулаузовић, др. Нијаз Софтић, др. Самра Алиспахић, Мирсад Кадић, Едо Билал и Assya Efica.
Организатори су навели да је академију пратило више од двије хиљаде људи у директном преносу и знатно више у данима послије.

Видео са онлajн Свечане академије која је одржана 28. Новембра можете погледати на линку:

https://www.klix.ba/vijesti/dijaspora/dan-drzavnosti-bih-obiljezen-i-u-australiji-pokazali-smo-da-nam-je-domovina-uvijek-u-srcu/201201172

Извор: Klix.ba