Према информацијама које посједује Министарство за људска права и избјеглице БиХ, планинарење у БиХ је један од најинтересантнијих видова туризма за исељеништво – готово 60% испитаника у проведеној анкети о улози и потенцијалима исељеништва за развој туризма навело је да је заинтересовано за тај вид туристичке понуде у БиХ. Такође, највећи дио испитаника из исељеништва сматра да су информисање и промоција кључни за унапређење туризма исељеништва.

БиХ посједује велике природне љепоте и планинарске ресурсе за развој туризма као и дугу традицију организованог планинарења. Задњих година се интензивно ради на обнови и унапређењу планинарења од стране надлежних институција у БиХ, невладиног и приватног сектора, те међународних организација. Захваљујући тим напорима, на располагању су бројни интернет ресурси за планинарење попут:

– Пописа планина:  https://planinarenje.ba/planinarski-imenik/planine

– Пописа планинарских  друштава: https://planinarenje.ba/planinarski-imenik/planinarska-drustva

– Пописа планинарских домова: https://planinarenje.ba/planinarski-imenik/planinarski-domovi

Мноштво информација о планинарењу у БиХ и регији се налази на wеб страници Виа Динарица  https://trail.viadinarica.com/bs/ укључујући обиљежене планинарске стазе, дужину стаза, захтјевност, трајање, успон, смјернице за скретање, координате, ГПX тракове, као и информације о другим активностима – смјештају, знаменитостима и занимљивостима које се могу посјетити у оквиру одабране туре и друго.

На располагању су лагане планинарске стазе примјерене свакоме па и дјеци, почетницима, рекреативцима и излетницима, као и теже стазе за професионалце и авантуристе.