Планинарење у БИХ постаје све популарније, а тако и треба бити јер је природа у  босанскохерцеговачком рељефу извајала неке од најљепших планина на свијету.
У оквиру пројекта “Enjoy Sarajevo-Romanija Region”, финасираног од стране Европске уније 22.11.2020. године на локалитету Црвене стијене на Романији отворена је Виа Ферате “Соколов пут”. Виа Ферате је осигуран планински пут, односно стаза по стијенама уређене челичним помагалима.

Тим поводом тим алпиниста је организовао прво пењање на Црвене стијене и званично представио нови туристички садржај. Позвана су сва планинарска друштва , љубитељи апинизма и природе да посјете ову атракцију. Дужина ове Виа Ферате износи 350 метара и са два висећа моста представља јединствену атракцију у Босни и Херцеговини.

Ова активност представља само једну од планираних у оквиру пројекта “Enjoy Sarajevo-Romanija region”. Пројекат ће се имплементирати 18 мјесеци , а његова укупна вриједност је 258 000 еура од чега је Европска унија издвојила преко 200000 евра бесповратних средстава.