У Босанском културном центру у Живиницама 27. 12. 2020. године је свечано отворена овогодишња манифестација „Дани дијаспоре“ која ће трајати до четвртка 31. децембра 2020. године.

Програм је почео отварањем изложбе умјетничких радова Азре Имамовић и Амре Аљић, ученица МСШ Живинице, а настављен одличним Божићним концертом ХКД Напредак који је одржан у великој сали БКЦ, под покровитељством градоначелника Самира Камењаковића.

Изузетно богат програм Божићног концерта у коме су бриљирали сви учесници и извођачи –  Марцела Тадић, Ријад Мазаловић, Дјечији збор Жупе Св. Ивана крститеља Живинице, Петар Лучић, Градски мјешовити хор Живинице, Матеа Дивјак и Емина Смајић, Анкица Локмић Самарџић, Моника Тадић, Надира Ајановић, Џенита Чичкишић, „Peтiт bутiq“ – Ајдин Окић, Ђуловић Енсар, класа Хариса Муминовића, Дино Дропић, вокална група Магнифицо под водством Елведина Муминовића, одушевио је све присутне, чији број је због прописаних мјера заштите од пандемије био ограничен, као и оне који су овај догађај могли пратити директно онлине, путем друштвених мрежа.

Свечаном отварању и догађајима првог дана манифестације „Дани дијаспоре“, између осталих, присуствовали су представници Градске управе Живиница и представници Удружења грађана са подручја града Живинице у дијаспори „Мост Живинице“.

Част да отвори овогодишњу манифестацију „Дани дијаспоре“ Живиница припала је предсједнику Удружења „Мост Живинице“ Харису Халиловићу, предсједнику Савеза допунских школа БиХ у дијаспори и бившем генералном конзулу БиХ у Штутгарту.

Због пандемијских околности и строгих епидемиолошких мјера, манифестација „Дани дијаспоре“ ће се одржати у другачијем формату у односу на претходне године.

Сви догађаји ће бити у онлajн формату, а многобројни грађани ће имати прилику пратити догађаје и директно учествовати у истим путем лajв стриминг технологије и Зум платформе.

Као један од важнијих догађаја овогодишње манифестације „Дани дијаспоре“, свакако ће бити онлajн сусрети са дијаспором – Први Живинице Meet Up који ће се поред могућности директног учешћа моћи пратити и уживо путем лajв стримa.

Први Живинице Meet Up ће на једном мјесту окупити представнике многобројних удружења из дијаспоре, као и појединце поријеклом из Живиница који тренутно раде, живе или бораве у дијаспори.

Домаћин догађаја ће бити и-платформа из Швajцарске, Удружење грађана “Мост Живинице” и градоначелник Самир Камењаковић.

На овај начин ће бити омогућено да се чују искуства, иницијативе, сугестије, већег броја наших грађана из дијаспоре који нису у могућности физички присуствовати манифестацији „Дани дијаспоре“, а желе се активно укључити у друштвени живот свог града и учествовати у стварању бољег амбијента за живот у Граду Живинице.

Сваки учесник ће након пријаве добити приступни линк догађају, те ће остварити директно учешће на догађају.

Заинтересовани грађани који желе учествовати на Првом Живинице Meet Up догађају путем Зум платформе могу се пријавити на сљедеће е-маил адресе: naida@gradzivinice.ba, и tomislav.tadic@idijaspora.ch, путем којих ће добити приступни линк.

Организатори и домаћини позивају грађане Живиницa и из дијаспоре да прате све догађаје путем лajве стрим технологије, те да активно учествују у истим.

Програм манифестације можете преузети овдје.