Дана 04.11.2020.године одржано је прво у низу од пет предвиђених онлајн предавања проф. др.  Јасминке Илицх Ернст из САД на Пољопривредно-прехрамбеном факултету Универзитета у Сарајеву у оквиру пројекта ‘’Дијаспора за развој’’ – Д4Д, који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине (МЉПИ) и Владе Швајцарске уз имплементинг партнере УНДП БиХ и ИОМ БиХ.

Тема предавања је била: Правилна исхрана и Исхрана у доба KОВИД-19 пандемије. Предавању је присуствовало преко 60 студената.

Наредна предавања проф. Илицх Ернст биће на теме: Поремећаји у исхрани, Нутритивни недостаци и нутритивне болести, Нутритивни недостаци код гојазности;  Популација треће животне доби и исхрана: Хронична упала и Хронични стрес; Поремећаји у тјелесној маси (кости, мишићи, масно ткиво): Остеопороза, Саркопенија, Гојазност, Остеосаркопенијска гојазност; Писање peer-review чланака за научне часописе: Развијање пројеката и писање успјешних грантова.

Проф. Јасминка Илицх регистрована је дијететичарка нутриционистица (РДН) и сарадница Америчког колеџа за прехрану (ФАЦН), универзитетска је професорица на Флорида Стејт Универзитету у САД. Докторирала је у области медицине на Државном Универзитету Охио (САД) и Универзитету у Загребу а магистрирала нутриционизам на Универзитету Утах (САД). Дипломирала је хемију на Универзитету у Сарајеву.

Објавила је преко 130 рецензијских радова и поглавља у књигама те преко 200 сажетака у конференцијским зборницима радова. Професорица Илицх је примила више националних и међународних награда за свој професионални рад.  Чланица је и Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и знаности (БХАААС), највеће организације академске дијаспоре из БиХ.