На Машинском факултету Универзитета у Сарајеву идуће седмице ће започети циклус онлине предавања проф. Алојза Иванковића, University College Dublin, School of Mechanical and Materials Engineering, из области механике лома. Предавања су намијењена првенствено студентима машинства виших година студија (II циклус студија), али и другим заинтересованим студентима, као и академском особљу техничких и природних усмјерења. Предавања ће се бавити, како основама, тако и напредним темама, те неким студијама случаја механике лома из инжињерске праксе.

Проф. Иванковић је еминентни научник и стручњак с међународном репутацијом (ЦВ доступан на линку https://people.ucd.ie/alojz.ivankovic ). Он ће држати предавања у склопу пројекта Диаспора за развој  који воде Министарство за људска права и избјеглице БиХ и Швајцарска агенција за развој и сарадњу, уз подршку УНДП-а и ИОМ-а. Овим се пројектом настоји појачати и подржати ангажман у преносу знања реномираних научника и стручњака поријеклом из Босне и Херцеговине у домовини, а који живе и раде у иностранству.

Заинтересованим студентима, полазницима докторских студија и особљу других факултета и универзитета, те особљу из инжињерске праксе, се препоручују предавања намијењена ширем аудиторију. Заинтересовани студенти и колеге с других факултета и институција, који би жељели присуствовати предавањима, се ради добијања приступних података могу јавити путем е-маила, најкасније дан прије жељеног предавања, на адресу prodekannir@mef.unsa.ba.

Термини и теме предавања:

    • препоручено предавање и студентима и ширем аудиторију:
      • уторак 06.04. од 13:15 до 15:00, History & Overview – from Da Vinci to Present Day,
    • предавања за студенте:
      • уторак 13.04. од 13:15 до 15:00, The State of Stress at a Crack Tip,
      • уторак 20.04. од 13:15 до 15:00, Introduction to Elastic-Plastic Fracture Mechanics,
      • уторак 27.04. од 13:15 до 15:00, Experimental Determination of Fracture Toughness – Typical Procedures,,
    • препоручено предавање и студентима и ширем аудиторију:
      • уторак 04.05. од 13:15 до 15:00, The Application of Fracture Mechanics to Engineering/Material Design

Преузето: Машински факултет Сарајево