Уз финансијску подршку из грант средстава Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Опћштна Завидовићи реализује пројекат под називом „Сарадња са исељеништвом за развој локалне заједнице“. Партнери у реализацији пројекта су организације које окупљају завидовићку дијаспору у Луксембургу и Италији   БКЦ Слога Wилтз и Ассоциазионе Босниаца Љиљан, као и локални партнери ЈУ Центар за културу Завидовићи, СНИК ‘’Атом’’ Завидовићи, УГ Планинарско друштво „Тајан 1929“ и Агенција локалне демократије Завидовићи (АЛД).

Реализација пројекта отпочела је у сриједу 11.08.2021. године одржавањем Конференције у Завидовићима којој су присуствовали представници Општине Завидовићи, представници дијаспоре, партнерске организације, локални привредници, представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Међународне организације за миграције.

Циљ Конференције је успостава чвршћих веза са дијаспором у емотивном, културном и економском смислу. На Конференцији је премијерно приказан и документарни филм  “Потенцијали Завидовића” чији аутор је СНИК ‘’Атом’’ који је такође суфинансиран из грант средстава Министарства за људска права и избјеглице с циљем упознавања дијаспоре са туристичким и инвестицијским потенцијалима Опћине Завидовићи.

Осим Конференције, у Завидовићима је у протеклих неколико дана уприличен читав низ других активности намијењених дијаспори: посјета националним споменицима, културно-историјском и природном наслијеђу Општине Завидовићи, сајам домаћих производа и рукотворина, посјета језеру Машица и спелеолошким објектима, спортске активности – ревијални спортски сусрети локалних клубова и екипа дијаспоре, културно-забавни садржај за младе и др.