Трећу манифестацијску ноћ својим наступом уљепшали су: КУД Живинице, КУД Шерићки морнари, Градски мјешовити хор Живинице, вокалне групе Магнифико и Либеро и Удружење сазлија “Севдах” Живинице.

Репертоаром и кореографијама учесника приказана је богатство традиције, културе, ношњи, фолклора и пјесме наше државе Босне и Херцеговине.

Наиме, трећи дан, уједно и задњи дан манифестације био је резервисан за чуваре традиције и културе. Удруживањем грађана у друштва која су репрезенти националне босанске и херцеговачке културне баштине и наслијеђа будуће генерације ће имати прилику упознати се са културом коју су његовали наши преци.

Већ шесту годину, у Граду Живинице, успјешно одржавамо манифестацију „Дани дијаспоре“  пројекат којим смо посебно задовољни и на који смо изузетно поносни.

С обзиром на годину пандемије иза нас, с овогодишњом Манифестацијом смо жељели направити посебан искорак. Првог дана манифестације отворили смо Базар, те смо реализовали посебан догађај „Интернационална кухиња у Живиницама“. То је заиста био несвакидашњи догађај гдје смо имали прилику, између осталих, угостити и аустријску амбасадорицу Урлике Харманн, која је подржала цјелокупно одржавање манифестације „Дани дијаспоре“.

Изузетно велику пажњу је привукла и атлетска трка, као и бициклистичка тура, који су одржани у суботу, другог дана манифестације.

Град Живинице кроз трку „Живинице за 10“ угостио је тркаче из 20 градова Босне и Херцеговине, као и земаља регије. У вечерњем периоду другог дана манифестације грађани су имали прилику уживати на Концерту под звијездама, а догађајем „Вече фолклора“ свечано смо затворили манифестацију „Дани дијаспоре – Љето у Живиницама“.

Културно-умјетнички програм у оквиру Дана дијаспоре се изводио на Омладинској љетној сцени која је својом посебном архитектуром доприњела фантастичном амбијенту одржавања културно забавног програма.

“Захваљујем се свима који су својим учешћем доприњели да направимо овакав један спектакл у нашем Граду. Поносно ћу казати да је у протеклом викенду Град Живинице заиста био центар регије. Посебност овогодишње Манифестације јесте у томе што се, на инцијативу грађана, по први пут одржала у љетном периоду што се показало извандредним потезом. Све што је добро и позитивно за Град Живинице настојат ћемо и у будућности надограђивати како би нашим грађанима пружили само оно најљепше.“, казао је градоначелник Града Живинице Самир Камењаковић.

Пројекат “Дани дијаспоре – Љето у Живиницама” подржало је Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, у оквиру гранта подршке јединицама локалне самоуправе за проведбу Политике о сарадњи са исељеништвом.

Извор: gradzivinice.ba