Бостонски маратон, гдје учествују најбољи спортисти из цијелог свијета, ове године се одржава 11. октобра.  Спорташица, поријеклом из Босне и Херцеговине, Фуада Велић, која осваја многобројне награде у утркама у Флориди, успјела се квалификовати ове године за Бостон и на тај начин Босна и Херцеговина ће имати учесника.

“Када сам добила број под којим ћу да трчим из Бостонске атлетске асоцијације нисам могла да вјерујем. И још увијек не могу да повјерујем. Ово је нешто што сам градила годинама. Бити у овој утрци је сан свих атлетичара. Драго ми је да ћу ја бити та која ће отворити пут нашој земљи. Годинама сам градила овај циљ и годинама сам уложила много времена у тренирање.”

Историја овог натјецања сеже у далеку 1897., када се на старту у Асхланду нашло 15 атлетичара који су одлучили дотрчати до центра Бостона у част првих модерних Олимпијских игара које су одржане годину прије у Атини. Маратон се непрекидно одржавао и током Првог и Другог свјетског рата, и преживио је и бомбашки напад 2013. године. Због тога представља најстарију маратонску утрку на свијету.

На маратону сваке године судјелује око 30 хиљада тркача, а утрку на улицама прати преко 500 хиљада гледатеља, због чега се сматра једним од најмасовнијих спортских догадјаја у САД-у.

Бостон је дуго био само за мушке натјецатеље. Но, након неколико наступа дјевојака, од 1972. године Бостон допушта пријаве женама. Тако је постао симбол глобалног тркачког покрета и најмасовнији маратон којег сваки атлетичар жели истрчати барем једном у животу.

Кључни тренутак у повијести женског трчања десио се на Бостонском маратону 1967. године. Маратон је најдужа тркачка атлетска дисциплина. Опћенито, маратон се сматра најтежом атлетском дисциплином али и једном од најтежих спортских дисциплина уопће.

Извор: крајина.ба