Bostonski maraton, gdje učestvuju najbolji sportisti iz cijelog svijeta, ove godine se održava 11. oktobra.  Sportašica, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Fuada Velić, koja osvaja mnogobrojne nagrade u utrkama u Floridi, uspjela se kvalifikovati ove godine za Boston i na taj način Bosna i Hercegovina će imati učesnika.

“Kada sam dobila broj pod kojim ću da trčim iz Bostonske atletske asocijacije nisam mogla da vjerujem. I još uvijek ne mogu da povjerujem.Ovo je nešto što sam gradila godinama. Biti u ovoj utrci je san svih atletičara. Drago mi je da ću ja biti ta koja će otvoriti put našoj zemlji. Godinama sam gradila ovaj cilj i godinama sam uložila mnogo vremena u treniranje.”

Historija ovog natjecanja seže u daleku 1897., kada se na startu u Ashlandu našlo 15 atletičara koji su odlučili dotrčati do centra Bostona u čast prvih modernih Olimpijskih igara koje su održane godinu prije u Atini. Maraton se neprekidno održavao i tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, i preživio je i bombaški napad 2013. godine. Zbog toga predstavlja najstariju maratonsku utrku na svijetu.

Na maratonu svake godine sudjeluje oko 30 hiljada trkača, a utrku na ulicama prati preko 500 hiljada gledatelja, zbog čega se smatra jednim od najmasovnijih sportskih dogadjaja u SAD-u.

Boston je dugo bio samo za muške natjecatelje. No, nakon nekoliko nastupa djevojaka, od 1972. godine Boston dopušta prijave ženama. Tako je postao simbol globalnog trkačkog pokreta i najmasovniji maraton kojeg svaki atletičar želi istrčati barem jednom u životu.

Ključni trenutak u povijesti ženskog trčanja desio se na Bostonskom maratonu 1967. godine. Maraton je najduža trkačka atletska disciplina. Općenito, maraton se smatra najtežom atletskom disciplinom ali i jednom od najtežih sportskih disciplina uopće.

Izvor: krajina.ba