Прије неколико мјесеци тим компаније “Мастер Инжењеринг“ из Бање Луке није ни слутио да ће прича њихове компаније постати један од мотиватора за нова улагања дијаспоре. Предраг Стегић је одлучио свој капитал и искуство стечено у Србији преусмјерити, и са Браниславом Бабићем покренути нову компанију у нашој земљи.

– Фокус Мастер Инжењеринга је аутоматизација у области индустрије и регулације моторних погона. Склапамо фреквентне регулаторе. Нудимо рјешења фреквентне регулације која штеди електричну енергију, штити моторе, доприноси сигурности и осигурава лакше покретање мотора. Лаички речено, осигуравамо да мотор добије онолико струје колико му треба, а не колико мотор хоће. Сваки киловат који је потрошен, а није морао бити потрошен, плаћа се два пута, једном кроз вишак потрошене енергије, а други пут кроз одржавање и кварење машине. Желимо понудити људима мање кварова, мање одржавања и мање застоја у производњи, објашњава нам Бранислав концепт рада.

У склопу подршке коју су добили од УСАИД Диаспора Инвест, Мастер Инжењеринг ће осигурати набавку резервних регулатора, чиме ће се осигурати да, у случају кварова, компанија може брзо осигурати замјену за вријеме поправке. Ова подршка ће осигурати додатне уштеде и ефикаснију услугу корисницима.

– Дијаспора, били то наши људи који живе у региону, или на Западу, имају велику шансу да преко УСАИД-а направе искорак на тржишту. Подршка попут учешћа у гаранцији кредитирања, консултантске услуге у области заштите околине, повезивање са другим предузећима, све су то прилике које смо препознали у нашем раду. Због тога и локални предузетници виде интерес у проналажењу инвеститора из дијаспоре, како би предложили своје пројекте и идеје и заједнички покренули посао овдје, додаје Бабић.

Бабић поручује да у Бањој Луци постоје добри услови за привлачење инвестиција из дијаспоре, те да овај простор има предности које можемо понудити свијету.

– Најближи смо Европској унији, као главном тржишту, имамо традицију у производњи, имамо све већу инфраструктурну повезаност, и наравно, цијена рада и других фактора у реализацији инвестиције се мора узети у обзир. То је један склоп који је повољан за улагања, те вјерујем да управо наша дијаспора – која разумије и наше специфичности, али и захтјеве европског тржишта, може бити фактор који ће нас повезати и покренути, закључује Бабић.

Преузето: Моја БиХ