Сходно традицији за новогодишње празнике, краљица Елизабета II додјељује награде најзаслужнијим грађанима своје земље.

Ове године двоје босанскохерцеговачких грађана који живе и раде у Великој Британији, добило је признања Британског краљевског двора, који су препознали њихов значајан рад за овдашње друштво, пише Бхдинфодеск.

Професорица Адиса Азапагић награђена је признањем Member of the Order of the British Empire ( МБЕ ) – чланом Реда Британске империје. Иначе, она је редовни професор – истраживач хемије на Универзитетету Манчестер, а поријеклом је из Тузле.

Сафет Вукалић из Лондона награђен је са British Empire Medal (БЕМ) – Британском краљевском медаљом за свој рад на едуковању британског друштва о геноциду у Сребреници.

Сафет Вукалић поријеклом је из Приједора, а већ дужи низ година уско сарађује са органзацијама Ремемберинг Сребреница и Холоцауст Мемориал Труст. Прошле године Сафет је говорио о важности дијељења своје приче и рекао: “Желим да моје кћери буду поносне на оно што је њихов отац учинио, ма колико биле мале, како би помогле образовању људи о посљедицама мржње, незнања и неактивности. Нико не би требао проћи кроз оно што се мени десило”.

„Стога смо пресретни што је препознат његов витални и неуморни рад“, саопштено је из УК Нетворка.

Извор: Моја БиХ