Сарајлија др. Мухамед Баљевић, са адресом у држави Небраска, САД, о чијем једном научном подвигу смо већ писали, поново је дио тима који је за болесне људе урадио непроцјењиву ствар. Први пут су третирали пацијента с мијеломом KАР Т цел (станичном) терапијом.

Др. Баљевић нам каже да је привилегован што води ове студије у Центру за рак Небраска Medicine Fred i Pamela Buffett, као један од главних истраживача широм Америке ‘’који покушавају приближити тај вид терапије крајњој употреби за пацијенте с мијеломом на ширем/глобалном нивоу’’. Мултипла мијелома (мијелом, плазмоцитом) је рак који се ствара у врсти бијелих крвних станица, у плазма станицама.

Та врста терапије јако је комплексна и носи одређене опасне ризике. Може се давати само у цертифицираним центрима који имају љекарску експертизу и инфраструктурни капацитет, објашњава нам млади истраживач, који је новембра 2019. године присуствовао првом Celgene Multiple mijeloma CAR T Strategic Council Meetingu, чија сврха је била развити стратешки план безбједне имплементације ове врсте терапије на глобалном нивоу.

– Позван сам и да допринесем као консултант на даљњем развоју имплементације ове терапије. Током конференције смо посјетили и главна индустријска постројења која ће производити овај вид биолошке терапије за лоцо регионалну, али и свјетску употребу, што се очекује након претпостављеног првог одобрења ове врсте терапије за мyелому у другом кварталу 2020. Мој пацијент је јако успјешно примио терапију и ја га не престајем пратити, истиче др. Баљевић, који је од 2019. године, каже нам, почашћен тиме што је постао члан National Comprehensive Cancer Network (NCCN) guidelines for Multiple Myeloma, (Waldenström Macroglobulinemia and Systemic Light Chain Amyloidosis) као репрезентни члан комитета за ове болести за Fred & Pamela Buffett Cancer Center.

– Урадили смо прву верзију смјерница/гуиделинса за 2019. годину и као колегиј је публиковали. НЦЦН је једно од главних тијела чији задатак је ‘’апдејтовати’’ национални сет инструкција које се користе на простору Сјеверне Америке за манаџемент/третман итд. сваке врсте малигног обољења. Тиме се покушава одржати стандард третмана за све пацијенте у широј клиничкој пракси, истиче др. Баљевић, напомињући да ће у јануару Цанцер Центар Небраска Медицине Фред и Памела Буфет лансирати и прву инвестигатор покренуту трансплантну студију за мејлома пацијенте, коју ће он водити као главни истражилац.

Покушат ћемо одговорити на питање да ли је могуће промијенити начин на који тренутно изводимо аутологни трансплант за мејлому, због побољшања имуне реконституције у посттрансплантном периоду. Надамо се да ћемо тако постићи дугорочну контролу болести која би се приоритетно ослањала на имуни систем, каже др. Мухамед Баљевић, који је и клиничко-транспланциони истраживач у пољу претрансплантних и трансплантних студија у Мултипле мијелом, као и клинички љекар и трансплантер у области бенигне и хематоонкологије.

Успоставио је и отворио прву инвестигатор иницирану клиничку студију за Мултипле мијелому на том универзитету те успјешно комплетирао и први високоризични бескрвни аутологни трансплант за пацијента Јеховиног свједока у хисторији државе Небраска.

Извор: Моја БиХ – Пише: Едина Каменица