Босанскохерцеговачка америчка академија умјетности и наука (БХАААС), у партнерству са Медиацентром Сарајево и уз подршку Фонда отворено друштво БиХ, организује тродневну онлине конференцију о научном новинарству, у циљу едукације и ширења свијести о значају ове врсте новинарства. Конференција ће окупити 15 научних новинара и научника од којих су многи чланови Балканске мреже научних новинара, који ће кроз wебинаре, панел дискусије и радионице подијелити своје знање и искуство.

Конференција ће бити одржана у сљедећим терминима:

Уторак, 13. јули, 2021. године

17:00  –  17:10 – Отварање

Др. Махира Тановић, предсједница БХАААС-а
Анида Соколистраживачица, Медиацентар Сарајево

17:10  –  17:55 – Wебинар: Научно новинарство и његов значај

Научно новинарство, као специјализована врста новинарства, постоји већ дуго али је током пандемије ЦОВИД-19 добила посебну видљивост. Неопходно је развијати научно новинарство за будућност. Упознајмо се са основним принципима научног новинарства и његовом улогом у друштву у 21. вијеку.

Предавачица: Милица Момчиловић, научна новинарка и уредница Радио-телевизија Србије, предсједница Свјетске федерације научних новинара и чланица Управног одбора Балканске мреже научних новинара
Модераторица: Љиљана Ђукановић

17:55 – 18:00 – Пауза

18:00 – 18:55 – Wебинар: Како заинтересовати јавност за науку кроз медије?

Незаинтересованост јавности, и самим тим медија, за научне теме је један од највећих изазова развоју научног новинарства у Босни и Херцеговини. Новинари који се баве научним темама ипак мисле да је овај проблем великим дијелом заблуда и да интерес јавности постоји. Потребно је тај интерес пробудити, а за то постоје методе којима се медији могу користити.

Предавач: Игор Рилл, главни уредник часописа Натионал Геограпхиц у Србији
Модераторица: Љиљана Ђукановић

18:55 – 19:00 – Пауза

19:00 – 20:00 – Панел Дискусија: Креирање популарне радио и ТВ емисије о науци

У Босни и Херцеговини не постоји ТВ или радио емисија у потпуности посвећена науци и технологији. Пандемија ЦОВИД-19 је показала да је потребно да се у медијима више говори о науци како би јавност била боље информисана о научним темама и боље се суочила са изазовима попут пандемије и глобалног загријавања. Зашто су овакве емисије битне, како уопште започети једну такву емисију и како је направити занимљивом и одрживом, дискутоваће се на овом панелу.

Панелисти:
Рената Дацингер, водитељица и уредница емисије о науци ‘Угризнимо знаност’ Радио-телевизије Словеније
Саша Цеци, физичар, водитељ и аутор седмичне научне емисије ‘Трећи Елемент‘ Хрватске радиотелевизије
Срђа Јанковић, уредник и водитељ радио емисије о науци ‘Соларис‘ Радио-телевизије Србије
Модераторица: Љиљана Ђукановић

Сриједа, 14. јули, 2021. године

18:00 – 18:55 – Wебинар: Одабир и адекватно интервјуисање стручњака – алати и савјети

Који су то критерији које треба узети у обзир при одабиру стручњака као суговорника? Како их пронаћи и како повећати шансе да пристану на интервју? Којим практичним алатима се користити током вођења интервјуа, како би што јасније и ефектније пренијели информације јавности? Практични савјети из перспективе науке и новинарства.

Предавачице:
Љиљана Ђукановићмолекуларна биологиња, Португал
Елвира Јукић-Мујкићглавна и одговорна уредница Медиа.ба, Медиацентар Сарајево
Модераторица: Анида Сокол

18:55 – 19:00 – Пауза

19:00 – 20:00 – Панел Дискусија: Како постати научни новинар и како освојити медијски простор научним темама?

На факултетима у БиХ не постоје студији, па чак ни предмет посвећен научном новинарству. Како онда постати научни новинар и самостално се специјализирати? Није немогуће! Кроз призму својих дугогодишњих искустава, панелисти ће говорити о могућим путањама, ресурсима за едукацију, те начинима на које се може почети освајати медијски простор научним темама.

Панелисти:
Јелена Калинић, научна новинарка, блогерица и ауторица портала Вакцине.ба у БиХ
Тања Рудеж, научна новинарка Јутарњег листа
Санела Хабеш, околишна новинарка, БХ Радио 1
Модераторица: Анида Сокол

Четвртак, 15. јули, 2021. године

11:00 – 11:55 – Wебинар: Извјештавање о контроверзној научној теми и како избјећи сензационализам

Многе научне теме су често контроверзне. ГМО, вакцине, климатске промјене, нуклеарне електране. Како приступити таквим темама, те каквим ресурсима и информацијама се наоружати? Постоје процеси и методологије који могу помоћи новинарима да на тачан и професионалан начин извјештавају о овим темама. Овај wебинар, кроз примјере из професионалног искуства, ће се дотаћи ових процеса и понудити конкретне савјете за праксу.

Предавач: Ненад Јарић Дауенхауер, научни новинар и уредник на порталу www.индеx.хр
Модераторица: Маида Муминовић

11:55 – 12:00 – Пауза

12:00 – 12:55 – Wебинар: Замке у интерпретирању и извјештавању статистичких података

Статистички подаци са којима се свакодневно сусрећемо се врло често погрешно интерпретирају. Некад и сами медији и новинари упадају у ове замке, као на примјер приликом преношења статистичких података у вези са ЦОВИД-19. На овом предавању говорит ће се о најучесталијим грешкама при интерпретирању ЦОВИД-19 података и зашто је важно разумјети и правилно извјештавати о статистичким подацима.

Предавач: Исмар Волић, професор математике на Wеллеслеy колеџу и директор Института за математику и демократију
Модераторица: Маида Муминовић

Регистрација за све wебинаре и панел дискусије конференције је на овом ЛИНКУ.

РАДИОНИЦЕ

Сриједа, 14. јули, 2021. године

16:30 – 17:45 –  Радионица: Проналазак вјеродостојних извора и факт-чекинг

Свјетска здравствена организација је прогласила борбу против дезинформација једним од 10 највећих изазова у наредним деценијама. За новинаре и медије ово је посебан изазов. На овој радионици представиће се неке од метода одабира и провјере извора научних информација, објасниће се конкретан приступ кроз примјер креирања садржаја портала Вакцине.ба. На крају, кроз групне вјежбе, учесници ће имати прилику да практично примијене ово знање.

Водитељи:
Амина Челиковић, новинарка и истраживачица на порталу Раскринкавање.ба
Рашид Крупалија, члан уређивачког колегија портала Раскринкавање.ба
Јелена Калинић, научна новинарка, блогерица и ауторица портала Вакцине.ба
Модераторица: Анида Сокол

Регистрација за радионицу је на овом ЛИНКУ.

Четвртак, 15. јули, 2021. године

17:00 – 20:00 – Радионица: Креирање атрактивне приче о домаћем научном достигнућу

Ова радионица ће пружити прилику за детаљније разумијевање како и гдје пронаћи добре теме ослањајући се на приче домаћих научних достигнућа, те како их презентирати уредницима. У првом дијелу учесници ће имати прилику да дискутују са искусним уредницима и научницима о својим идејама, а то ће онда моћи примијенити у другом дијелу радионице гдје ће учесници кроз групне вјежбе радити на проналажењу и предлагању научних тема за обраду – све уз подршку искусних научних новинара и научника.

Водитељи:
Милица Момчиловић, научна новинарка и уредница Радио-телевизије Србије, предсједница Свјетске федерације научних новинара и чланица Управног одбора Балканске мреже научних новинара
Мићо Таталовић, научни новинар и уредник вијести на порталу Research Professional News, магистар биологије и научне комуникације
Модераторица: Љиљана Ђукановић

НАПОМЕНА: За ову радионицу рок за пријаву је помјерен за 12. јули, 2021. године, а неопходно је прво испунити апликацију коју можете наћи на овом ЛИНКУ.