УСАИД пројекат „Диаспора Инвест“ и Бизнис центар бх.дијаспоре (ДБЦ) позивају све заинтересоване за изражавање интереса физичких лица из бх. дијаспоре за посредовање у продаји и извозу босанскохерцеговачких производа и услуга на међународно тржиште. Циљ овог позива је пружање подршке домаћим компанијама из Босне и Херцеговине да остваре пословне везе, истраже и прикупе податке, добију адекватне информације о захтјевима тржишта и повежу се с компанијама и дистрибуцијом у иностранству, а које им могу олакшати и осигурати извоз роба и услуга на међународно тржиште.

Сви заинтересовани чланови бх. дијаспоре требају доставити име, презиме, контакт информације те релевантне податке о искуству у продаји или пословном посредовању на страним трзистима до 6.8.2021. године на е-маил info@diasporainvest.ba (са назнаком: Пријава за подршку у посредовању). Уз ову пријаву је потребно попунити и доставити идентификацијски документ којим се статус дијаспоре доказује (за потврду статуса доказ о боравку у иностранству од најмање 3 године у посљедњих 5 година). Сазнајте више: https://bit.ly/export-agents

Изабрани кандидати (у даљем тексту Посредник) ће, у складу са својим искуством и интересима, добити прилику да у периоду између 1.8.2021. до 1.10.2021. године посјете већи број фирми из циљних сектора како би стекли увид у производни програм и извозни потенцијал те евентуално договорили фокус и модалитете сарадње на пласману и продаји истих на међународним тржиштима.

УСАИД Пројекат „Диаспора Инвест“ ће осигурати суфинансирање трошкова путовања и смјештаја у БиХ за реализацију посјета те израду анализе и процјене потреба, те посредовати и организирати посјете заинтересованим компанијама у Босни и Херцеговини.

Од изабраног кандидата / потенцијалног посредника се очекује да по окончању посјете и прегледа понуде пријављених бх. компанија достави краћи извјештај. Извјештај треба укључити приједлог оквирне идеје из које ће се развити модел истраживања тржишта, евентуално мапирање компанија у БиХ за пословно увезивање за потребе извоза одређених роба и услуга (нпр. да назначи за који сектор/производе/услуге има већ велепродајне или малопродајне контакте на иностраном тржишту и најбољу мрежу за реализацију активности) те приједлог евентуалних заједничких активности које ће реализирати у сарадњи са ДБЦ-ом и УСАИД Диаспора Инвест Ацтивитy како би се даљим истраживањем тржишта, унапређењем производа, комуникацијом, провјером стандарда и слично, осигурало даљње повезивање заинтересованих страна.

Успјех реализoваних активности ће се мјерити са једним или више потенцијалних резултата:

Инпутима и савјетима од стране Посредника према домаћим компанијама у правцу унапређења производа, пакирања, брендирања и сл. које је потребно комплетирати како би Посредник дошао у прилику да те производе пласира на циљна тржишта

Писма интереса упућеног од иностране компаније према релевантном домаћем произвођачу/понуђачу услуге

Уговором о пословној сарадњи и/или реализираним састанцима и посјетама у сврху истраживања капацитета и/или потврдом страна у процесу да је Посредник утјецао на успоставу комуникације/сарадње;

Очекује се да Посредник реализује активности мапирања, састанака и анализе, те подношења финалног извјештаја о предузетим радњама и резултатима у периоду од 1.8.2021. до 10.10.2021. године.

ПРЕУЗЕТО: Диаспора Инвест