Већ годинама грађани БиХ, поред земаља као што су Хрватска и Црна Гора, за љетовање бирају локације као што су Турска, Грчка, Шпанија и Албанија, а постоји одређени број грађана који љетовање желе провести на црноморском приморју, тачније у Бугарској.

С обзиром на епидемиолошке мјере које су тренутно на снази у већини дијелова свијета, грађани БиХ који планирају ићи на путовања на нешто даље дестинације, требали би прије свега водити рачуна о одређеним рестрикцијама које су тренутно на снази.

У Хрватску грађани из БиХ могу путовати без доказивања посебног разлога уколико су вакцинисани, имају доказ о преболованој корони или негативан ПЦР тест.

Албанија

Туристи из Босне и Херцеговине који ово љето желе провести у Албанији, у ову државу могу ући без рестрикција. Како се наводи на страници Министарства сигурности БиХ, држављанима Босне и Херцеговине је дозвољен улазак у Албанију без обавезног ПЦР теста, као и карантина.

Такођер, што се тиче самог боравка у држави, оно што треба нагласити јесте да је у овом тренутку на снази полицијски сат који од 1. јула траје од 24 сата па све до 6 сати ујутро. Кретање у периоду полицијског сата дозвољено је само из здравствених и других хитних разлога. Обавеза ношења маски на отвореном је укинута, међутим и даље су на снази мјере ношења заштитних маски у затвореним просторима, као и у јавном пријевозу.

Ипак, како се наводи на страници, током уласка у Албанију постоје процедуре здравственог прегледа на аеродромима и другим улазнима лукама (мјерење температуре, дезинфекција). Више информација о детаљима мјера може се пронаћи на страници Министарства вањских послова Албаније.

Бугарска

Грађани који се одлуче провести љетовање на бугарском приморју требају обратити пажњу на неколико ствари.

За улазак у Бугарску држављанима БиХ је потребна важећа путна исправа и потврда о завршеној ЦОВИД-19 вакцинацији или брзи антигенски тест не старији од 48 сати или негативан налаз ПЦР тестирања стар до 72 сата. Налаз мора садржавати име особе идентично оном у путној исправи, име и контакт податке лабораторије која је налаз издала, датум тестирања и латиничне исписе ријечи “ПЦР” и резултат “негативан”.

Више информација о самим мјерама и актуелној ситуацији у вези с коронавирусом може се пронаћи на страници Министарства туризма Бугарске.

Грчка

Процедура за грађане који се одлуче љетовати у Грчкој нешто је другачија у односу на друге земље. Према информацијама које се могу пронаћи на страници травел.гов.гр, сви путници који долазе у Грчку, без обзира на држављанство и начин уласка, морају прије доласка у земљу попунити електронски образац ПЛФ.

У овом обрасцу, туристи морају навести детаљне информације о држави из које долазе, колико планирају остати у Грчкој те адресу боравка у овој држави.

Од осталих мјера, путници који долазе у Грчку од 14. маја морају имати негативан ПЦР тест који је урађен најкасније 72 сата прије доласка у земљу или брзи антигенски тест који је направљен најкасније 48 сати прије доласка.

Овај тест је обавезан за све туристе (укључујући дјецу старију од 12 година), без обзира на епидемиолошку ситуацију у земљи одласка.

Међутим, доказ о негативном тесту није потребан за све путнике који су завршили вакцинацију (тј. протекло је 14 дана од посљедње ревакцинације) и посједују потврду о вакцинацији.

Прихватљиве вакцине су: Pfizer BioNtech, Модерна, Астра Зенеца, Новаваx, Johnson & Johnson, Sinovac, Спутник и Синопхарм.

Доказ негативног ПЦР теста није потребан ако је путник био позитиван на ЦОВИД-19 у протеклих 2-9 мјесеци. То се може доказати представљањем позитивног молекуларног ПЦР-а или резултатом теста на антиген, који је обавила овлаштена лабораторија, или медицинским увјерењем којим се потврђује да је носитељ имао позитиван тест с инфекцијом вирусом САРС-ЦоВ-2.

Сваки путник који стигне у Грчку, без обзира на потврду коју посједује, може проћи насумични здравствени преглед. Ако сте изабрани, имајте на уму да је преглед обавезан. У случају одбијања, власти задржавају право да одбију улазак у земљу.

“Туристима из земаља које нису чланице ЕУ топло се препоручује да одаберу директне летове за Грчку. У сваком другом случају путници би се требали придржавати захтјева државе заустављања. Путницима је дозвољен улазак у земљу кроз све међународне аеродроме и луке Патрас, Игоуменитса и Крф”, наводи се на страници.

Путницима је дозвољен улазак и с копнених граница кроз граничне прелазе Promachonas и Орменио током 24 сата и Evzonoi i Nymfaia од 7 до 23 сата.

Египат

Држављани Босне и Херцеговине који годишњи одмор желе провести у Египту морају посједовати негативан ПЦР тест који је направљен најкасније 72 сата прије поласка летом за ову државу.

Ипак, Министарство здравства Египта објавило је информацију како ће се улазак у државу без негативног ПЦР теста одобрити особама које су примиле обје дозе вакцина. Путници морају предочити званичне потврде с QР кодом како би доказали да су добили једну од седам вакцина које се тренутно признају у Египту (Pfizer, AstraZeneca, Модерна, Спутник, Синопхарм, Синовац и Johnson & Johnson).

Резултат теста мора издати акредитована лабораторија, а потврда мора имати печат, без икаквих оштећења, поништавања или додатака. Потврда о резултатима теста мора бити на арапском или енглеском језику и мора се приказати оригинал (копија неће бити дозволјена).

Страни државлјани који долазе у туристичку посјету попуњавају посебан медицински образац у који треба да унесу одређене податке. Тражи се и путничко зравствено осигурање.

Међународни путници који долазе у туристичку посјету директним летовима на аеродроме у Шарм Ел Шеик, Таба, Хургада и Марса Алам, у случају да не прикажу валидан ПЦР тест (72 сата прије полијетања авиона), ће морати урадити ПЦР тест по доласку на неки од наведених аеродорма уз надокнаду од 30 долара.

Када је ријеч о полицијском сату, у овој држави полицијски сат није на снази. Трговине и тржни центри могу радити свакодневно од 7 до 23 сата током љетних мјесеци. Ресторани и кафићи могу радити свакодневно до 23 сата, уз придржавање мјера здравствене заштите. Јавни паркови и плаже су поново отворени. Међутим, велика друштвена окупљања, попут спортских догађаја и концерата, и даље су забрањена до даљњег.

Шпанија

Од 7. јуна 2021. године држављанима Босне и Херцеговине одобрен је улазак у Шпанију уколико су у потпуности вакцинисани и ако је од примљене друге дозе прошло 14 дана. Признате вакцине су Pfizer, Модерна, AstraZeneca и Janssen, које је одобрила Европска агенција за лијекове (ЕМА), као и Sinopharm i Sinovac-Coronavac, које је одобрила Свјетска здравствена организација (WХО).

Потврда о вакцинацији мора бити на шпанском, енглеском, њемачком или француском језику.

Што се тиче здравствених образаца, грађани који планирају љетне дане провести у Шпанији, морат ће попунити образац здравствене контроле. Овај образац попуњавају и дјеца, а формулар између осталог укључује и питање да ли путник има потврду о вакцинацији.

Више информација о обрасцу доступно је на страници www.spth.gob.es или путем бесплатне апликације SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH.

“Сви путници из подручја која имају ризик од САРС-ЦоВ-2 од коронавируса морају приложити потврду или документ који потврђује вакцинацију против ЦОВИД-19 или негативан цертификат о дијагностичком тесту активне инфекције или потврду о опоравку након што је прошла ову болест да би ушла у Шпанију. То може бити ЕУ дигитални ЦОВИД цертификат или пратећи документ наведених, било да путник долази из државе чланице ЕУ или из треће земље”, наводе шпански званичници.

По доласку у Шпанију можда ћете бити подвргнути здравственој контроли на аеродрому, а након процјене коју проводи здравствено тијело, можете бити подвргнути дијагностичком тесту на ЦОВИД-19.

Турска

Од 1. јуна 2021. године Турска је увела одређена ограничења којих се сви туристи из иностранства морају придржавати.

Путници који су у посљедњих 14 дана боравили у Афганистану, Бангладешу, Бразилу, Јужној Африци, Индији, Непалу, Пакистану, Шри Ланки морају предати негативан ПЦР тест направљен најкасније 72 сата прије доласка. Поред тога, морају у карантин на за то предвиђена мјеста.

Путници који допутују из других земаља, а вакцинисани су бар 14 дана прије уласка у Турску, или су преболовали болест у посљедњих 6 мјесеци (а могу то доказати званичним документом који издаје релевантна здравствена институција) неће морати показати негативан ПЦР тест и неће подлијегати мјерама карантина.

Особе које долазе из ових земаља, а не испуњавају један од два наведена услова (или то не могу доказати) ће приликом уласка у Републику Турску морати показати или негативан ПЦР тест урађен најкасније 72 сата или брзи антиген тест урађен најкасније 48 сати прије уласка у земљу.

На свим граничним прелазима се врше насумична ПЦР тестирања. У року од 72 сата прије доласка у Турску неопходно је електронски се регистровати путем линка регистер.хеалтх.гов.тр.

Током регистрације се додјељује такозвани HES KOD, који представља електронски вид праћења здравственог стања путника. Неопходан је за улазак у све тржне центре, ресторане, државне установе и друге објекте. Сви путници су дужни да при уласку у Турску покажу тај код у штампаној или електронској форми.

Извор: Klix.ba