Звонимир Војтулек, активиста, свећеник, хуманист и политичар норвешке KrF странке се већ дуже залаже за исправку доплатка пензија грађанима из Босне и Херцеговине у Норвешкој, а иницирао је и потписивање петиције која би требала помоћи у постизању овог циља.

Проблем је у томе што се у деведесетим годинама прошлог стољећа бх. грађанима нису признала одговарајућа пензијска права као ратним избјеглицама. Таква права иначе имају све друге групе избјеглица које живе у Норвешкој.

Он је позвао да лобирају и код чланова својих обитељи, али и норвешких пријатеља да “учествују у исправљању велике неправде”.  Потписивање петиције траје до 30. априла.

– Ово није траžење милостиње од Норвешке. Наши грађани и та генерација наших избјеглица је најбоље интегрисана икада у Норвешкој. Та генерација је радила од скоро првог дана, најтеже послове, њихова дјеца су у већем постотку него Норвежани носиоци академских диплома. Та пензија припада њима. Она је заслужена! Рачунам на више од 10.000 ваших потписа, мада нас има много више. Сада сте Ви ти који могу одлучити, наводи се у позиву за потписивање ове петиције.

Anders Tyvand је савјетник министра саобраћаја у тренутној влади и члан žупанијског вијеćа KrF за Вестфолд и Телемарк, као и Војтулек који је и предсједник KrF Хортен, пише Фена.

Амбасадор БиХ у Норвешкој Недим Макаревић подржао је ову иницијативу и апелује на бх. грађане да се одазову позиву за потписивање петиције.

– Битно нам је да се ова ствар ријеши у интересу наших грађана, јер се овај превид десио у годинама када су наши људи тек дошли у Норвешку, истиче амбасадор Недим Макаревић.

Извор: Моја БиХ