Гост “Емисије за дијаспору” овог мјесеца је био Адмир Шистек, члан Штаба цивилне заштите Општине Кључ. Тема емисије је била тренутна епидемиолошка ситуација на подручју Општине Кључ, мјере које су подузимане до сада у сврху сузбијања коронавируса ковид-19, колико се грађани придржавању прописаних мјера те које институције су носиле и носе највећи терет и одговорност у овој ситуацији.

Штаб цивилне заштите Општине Кључ је од самог почетка укључио све ресурсе за превазилажење проблема насталих појавом пандемије коронавируса, укључио се у набавку потребних средстава (дезинфекционих средстава, маски, рукавица, бесконтактних топломјера, стамбеног контејнера …), дијелио наведена средства образовним установама, правним и физичким лицима те у сарадњи са запосленицима Дома здравља и полицијске станице редовно пружао све врсте услуга карактеристичне за дати моменат.

Поред помоћи у опреми, Општина је додјељивала и финансијска средства ЗУ „Дом здравља“ Кључ како би сузбијање и превентива од пандемије била што ефикаснија. Исто тако, пружили смо и помоћ правним и физичким лицима која егзистирају на подручју наше Општине, обишли смо већину обртника и привредника и видјели са којим се проблемима суочавају, а на основу тога донијели одлуке у смислу помоћи од стране Општине наведеним субјектима.

Господин Шистек је посебно апеловао на свијест грађана у овим условима и друштвену одговорност, јер чувајући себе, чувамо и друге. За све радње за које Општински штаб није био у надлежности, редовно смо се обраћали надлежним кантоналним инспекцијама. Грађани су већином били одговорни и дисциплиновани, то се види и када прошетате градом, истиче наш саговорник, мада је било и несавјесних грађана, додуше мањи број, што се одразило на свеукупно стање. Као проблем нам се наметнуо прописан број лица која се тестирају, свега три дневно на општини Кључ, а да је тај број лица био већи и резултати би били повољнији.

Долазе нам у сусрет и празници, вријеме кад наш град оживи доласком наих суграђана из иностранства. Ми их жељно очекујемо, радујемо се унапријед доласку, али се мјера и препорука Федералног штаба ЦЗ и наших препорука морамо држати. Друштвено одговорни морамо бити.

У дијелу емисије посвећене најактуелнијим вијестима из претходног периода, посебно је апострофирана помоћ коју је ЈП „Радио Кључ“ добило у виду инсталирања новог уређаја одшиљача чиме је извршена комплетна покривеност територије Општине квалитетним радијским сигналом. Иначе, Уред за дијаспору, као један од резултата Општине Кључ у склопу пројекта „Дијаспора за развој (Д4Д)”, покренуо је активност набавке, а приједлог је прихватио Општински начелник, господин Неџад Зукановић, јер је између осталог, наша Општина партнерска Општина пројекта која је успјешно реализовала локалну развојну иницијативу „Развој тржишта рада у сарадњи са дијаспором“, користећи потенцијале дијаспоре за локални друштвено-економски развој. Током пројекта, Радио Кључ је емитовао једном мјесечно и два пута реемитовао радио емисије са садржајем релевантним за дијаспору у циљу побољшања комуникације са дијаспором.

Подсјетимо да је „Дијаспора за развој (Д4Д)” пројекат Владе Швицарске и Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине (МЉПИ), у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини и Међународном организацијом за миграције (ИОМ) у Босни и Херцеговини.

Емисију можете послушати на сљедећем линку: https://youtu.be/0ocDhJaQ7VU

 

Преузето: dijaspora.opcina-kljuc.ba