Програм менторства омогућава компанијама да уз помоћ експерата из дијаспоре добију потребна знања.

Нове технологије, знања и вјештине као економски ресурс постали су увјет без којег се не може замислити економски раст и развој нити једне земље.

Свјесни значаја преноса знања и нових технологија у јачању економије у БиХ, Министарство за људска права и избјеглице БиХ и Влада Швајцарске, у партнерству с УНДП БиХ и ИОМ БиХ покренули су пројекат  “Дијаспора за развој”. Мисија овог пројекта је повезивање бх. стручњака из дијаспоре са колегама из БиХ у циљу размјене искуства, преноса знања, увођења нових технологија и друштвеног увезивања кроз програм менторства за унапријеђење пословања бх. компанија.

“Ми већ годинама успјешно сарађујемо са врхунским бх. стручњацима из дијаспоре који успјешно проводе програме едукације и менторства домаћих компанија. Наш циљ је да омогућимо домаћим компанијама да уз помоћ ментора добију потребна знања те да успоставе пословне везе које ће индиректно утјецати на економски раст компанија и пораст њихове конкурентности на глобалном тржишту”, казала је Мерима Авдагић, менаџерка пројекта “Дијаспора за развој”.

Једна од таквих активности је и „Industry Mentoring Program“ (IMP), који има за циљ подржати развој технолошки оријентираних компанија у БИХ. Тако је кроз Јавни позив одабрано пет бх. компанија и 25 њихових младих упосленика из сектора роботике, инжињерства и ИТ сектора који су учествовали у овом програму и добили прилику да се повежу директно са екпертима у њиховом пољу из дијаспоре. Компаније које су имали прилику уз помоћ ментора усавршити своје знање су: AtlantBH д.о.о. Сарајево, Bicom Systems д.о.о. Зеница, DKR – German Center for Robotics Тузла, Softhouse Balkans д.о.о. Сарајево и Зендев д.о.о. Мостар.

Свака од компанија је дефинисала специфичан проблем у својој индустрији који захтјева изазовне техничке вјештине, те на основу њиховог изазова, водитељ програма Едие Чустовић са La Trobe University из Аустралије, повезао их је са ментором из дијаспоре с којим су радили на рјешавању дефинисаног проблема.

“Пројекат је био врло успјешан. Неке фирме и индивидуалци су добили инвестиције од ментора и њихових партнера, створена су нова партнерства, развијени су нови бизнис модели, компаније су научиле како да боље воде своје процесе, како да пласирају своје производе и услуге на тржиште. Створена је једназначајна пословна мрежа успјешних домаћих стручњака који ће наставити ову сурадњу”, казао је Чустовић и додао да вјерује да ова врста пројекта и овај начин рада којим се повезују наши стручњаци широм свијета може изазвати велики економски раст у БиХ и помоћи домаћим компанијама да постану свјетски играчи. Проф. др. Едхем Чустовић, иначе Тузлак који преко 20 година живи у Аустралији, чини свијет бољи својим иновацијама у пољу инжињеринга, подузетништва и економије те и сам несебично преноси знања и вјештине кроз менторство, инспирише и позива друге бх. грађане који живе широм свијета да своја знања и искуства подијеле са компанијама у БиХ.

Један од учесника у IMP програму је и фирма ДКР из Тузле која је уз помоћ њемачке владе почела са радом 2016. године. Њемачки центар за роботику – ДКР је пионир у региону када је у питању индустријска роботика и аутоматизација.

„Ми смо веома задовољни реализацијом IMP програма и резултатима које смо имали. Успоставили смо цијели продајни процес за услугу коју смо развијали, као и страницу уз помоћу које комуницирамо с нашим корисницима. Наша сарадња са нашим ментором, Дамиром Митрићем из Аустралије, изашла је из оквира овог програма, те се на обострано задовољство наставила и након окончања IMP-а”, казао је Милан Кусмук, пројектни менаџер у фирми ДКР.

С тим се слаже и директор консултантске ИТ компаније ZenDev из Мостара Сенад Шантић, који је као дијете због рата у БиХ избјегао у Шведску 1993. године, те одржао јаку везу са својим родним Мостаром гдје је у коначници и покренуо ову компанију која запошљава велики број младих људи.

“Дијаспора за развој била је иницијатива за коју сам чуо од Едија Чустовића. Он ми је рекао да смо ми прави кандидати за тај програм и био је праву. Искрено, ми у почетној фази нисмо знали које ствари знамо, а које не. Тражили смо неког ментора са пуно искуства који би нам могао помоћи и на наше велико задовољство добили смо врсног стручњака Сеју Јахића који је већ 17 година у Сан Француску и има своју консултантску фирму. Након његовог менторства ми данас много боље управљамо нашим предузећем, наша фирма расте, запошљавамо више људи и свакодневно отварамо нова тржишта”, рекао је Шантић.

Компанија ZenDeв послује у БиХ и Шведској, а њихова врхунска и најсавременија софтверска рјешења на изради wеб и мобилних апликација користе клијенти широм свијета. Кроз IMP програм и уз помоћ стручног знања из дијаспоре радили су на развоју нових услуга те добили рјешење за изазове у структурирању њихове компаније у процесу раста из мале у средњу компанију, а велику улогу у том процесу имао је ментор Сејо Јахић.

“Мени је било изузетно задовољство радити на овом програму са овим дивним младим људима из фирме ZenDeв. Сви заједно уложили смо много труда и већ имамо конкретне резултате. За мене лично ово је било прво сусретање са младом генерацијом подузетника из БиХ и јако сам импресиониран њиховим способностима и жељом за успјехом. Похвалио бих програм Дијаспора за развој и надам се да ће се наставити и у будућеса сличним активностима како би моја генерација, упјешних пословних људи из дијаспоре могла помоћи новим генерацијама да лакше дођу до успјеха”, казао је Јахић.

Индустрy Менторинг Програм је омогућио и ИТ компанији Softhouse Balkans da уз помоћ менторства успјешно развију нове услуге и привуку нове клијенте на домаћем и ино тржишту.

“Програм нам је дао структуру и убрзао нам је процес рада дигиталне трансформације за локално и регионално тржиште. Јако сам задовољна јер смо добили фантастичног ментора Игора који је дошао са пуно практичног искуства и помогао нам да пренесемо те лекције и развијемо модел за локално тржиште”казала је Самира Нухановић, оперативна директорица Softhouse Balkans.

Сви учесници овог програма су изразили велико задовољство што су били дио овог програма, те се још једном показало да програми који потичу пренос знања, искуства и увезивање са дијаспором јесу од великог значаја за домаће компаније.

Вишемјесечно менторство из дијаспоре у оквиру Industry Mentoring Програма су великодушно пружили Амир Чалук из САД, Дамир Митрић из Аустралије, Игор Параћ из Аустрије, те Сејо Јахићи Срђан Ковачевић из САД.