На обиљежавању Дана инвестиција дијаспоре у склопу УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест” истакнуто је да дијаспора жели инвестирати у БиХ и да су такви пројекти позитиван примјер који треба охрабрити и подржати.

Како је казала Нeнcи Еслик, шефица Мисије УСАИД-а у БиХ, УСАИД овим пројектом жели привући инвестиције, као и богато искуство које дијаспора има, а све како би креирали успјешне компаније у БиХ, те повећали број нових радних мјеста.

– Кроз овај пројект до сада су реализоване 83 инвестиције из дијаспоре у БиХ вриједне 9,5 милиона долара, а отворено је 260 радних мјеста, казала је Еслик, додајући да је овом приликом промовисано и 14 нових компаније које ће добити средства.

Средства је овом приликом добила и компанија Аутотех која послује и у БиХ и у Словенији. Сеудин Софтић, директор компаније, казао је да се баве аутоматизацијом за бројне индустрије, као и да тренутно запошљавају четири радника, а планирају запослити додатних пет инжињера у наредној години.

Партнер УСАИД-у у овом пројекту је организација Наша Перспектива. Армин Алијагић, предсједник организације, истакао је да све више људи из дијаспоре разматра домовину као своју наредну инвестициону дестинацију.

Нагласио је да је пројект након двије и по године на половини имплементације и да се подршка која је пружена путем грантова вишеструко исплатила фирмама које су подржане.

Иначе, кључни услови за додјелу бесповратних средстава су да компаније не смију бити старије од три године, те да су дијелом или у потпуности у власништву инвеститора из босанскохерцеговачке дијаспоре, или да имају доказиву трајну пословну везу остварену преко чланова бх. дијаспоре. Грантови се одобравају у износу до 50.000 КМ, уз обавезу улагања у пројект властитим доприносом и то најмање у односу 1:1.

Овом приликом је истакнут значај бх. дијаспоре, која према Алијагићевим ријечима, сваке године у БиХ шаљу између двије и 2,5 милијарде у новчаним дознакама и то само формалним каналима и још толико, како се процјењује, неформалним каналима.