Босанци и Херцеговци у Аустралији окупили су се у суботу, 27. новембра 2021. године, у Босанском културном центру АБХЦА Леппингтон у Сyднеyу како би прославили Дан државности Босне и Херцеговине.

Уводном говору водитеља манифестације Мирсада Кадића претходило је интонирање химни БиХ и Аустралије, а потом су чланице хора “Модра ријека” извеле двије нумере. Присутнима се специјално обратио предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, након чега је Един Билал присутне почастио изведбом музичке нумере “Земљо моја”.

Међу говорницима је свакако био и почасни конзул БиХ у Аустралији Амир Шахиновић, који је овом приликом нагласио да се морамо суочити са истином о прошлости, али имати и вољу да из прошлости учимо и научимо.

– Не смије се заборавити да су послије Другог свјетског рата у новоформираној државној заједници све федералне јединице стекле тај статус на основу националног критерија. Једини изузетак била је БиХ, која свој федерални статус унутар југославенске заједнице није стекла на основу националног критерија, него као хисторијска заједница три народа који у њој вјековима заједнички живе, истиче Шахиновић о нашој држави која се након 47 година мира, 1992. нашла на удару новог вала фашизма и екстремног национализма који је резултирао најгнуснијим од свих злочина – геноцидом. Међутим, додаје Шахиновић, патриоти наше државе, ненаоружани, стали су у одбрану своје домовине и њених грађанима. Бранећи је, многи су изгубили животе и здравље.

Данас, присталице поражених идеологија и појединци државу Босну и Херцеговину “виде онаквом каквом је они заправо желе видјети”, заборављајући хисторијске чињенице о БиХ.

– Босна и Херцеговина је опстала и преживјела три царства, два краљевства, двије заједнице. Царства, краљевства и заједнице су нестале а БиХ је опстала до дана данашњег. Зато ми, Босанци и Херцеговци у БиХ, свијету и овдје у Аустралији морамо бити поносни на нашу прошлост и свакодневно радити на очувању наше домовине. Едукација младих људи, рад у заједницама кроз културне, спортске, вјерске активности, узајамно уважавање, наше јединство је основа и гарант нашег опстанка и постојања. Мора нам бити јасно да нико осим нас самих неће моћи уредити односе међу нама. За то нам треба више искрености, повјерења и међусобног уважавања, казао је Амир Шахиновић и захвалио се свим бх. заједницама и организацијама на успјешном раду у промоцији наше драге домовине.

Говор почасног конзула Шахиновића уљепшала је севдалинка коју је извела Мирсада Муратовић, а онда се публици обратила Адама Камара, замјеница новоизабране предсједнице Вијећа за избјеглице у Аустралији Јасмине Бајрактаревић Хаywард.

Међу гостима су били и ученици Босанске етничке школе у Сyднеyу, Ибро Сухопољац, Екрем Кобић и Сафет Алиспахић.

Извор: МојаБиХ