Bosanci i Hercegovci u Australiji okupili su se u subotu, 27. novembra 2021. godine, u Bosanskom kulturnom centru ABHCA Leppington u Sydneyu kako bi proslavili Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Uvodnom govoru voditelja manifestacije Mirsada Kadića prethodilo je intoniranje himni BiH i Australije, a potom su članice hora “Modra rijeka” izvele dvije numere. Prisutnima se specijalno obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, nakon čega je Edin Bilal prisutne počastio izvedbom muzičke numere “Zemljo moja”.

Među govornicima je svakako bio i počasni konzul BiH u Australiji Amir Šahinović, koji je ovom prilikom naglasio da se moramo suočiti sa istinom o prošlosti, ali imati i volju da iz prošlosti učimo i naučimo.

– Ne smije se zaboraviti da su poslije Drugog svjetskog rata u novoformiranoj državnoj zajednici sve federalne jedinice stekle taj status na osnovu nacionalnog kriterija. Jedini izuzetak bila je BiH, koja svoj federalni status unutar jugoslavenske zajednice nije stekla na osnovu nacionalnog kriterija, nego kao historijska zajednica tri naroda koji u njoj vjekovima zajednički žive, ističe Šahinović o našoj državi koja se nakon 47 godina mira, 1992. našla na udaru novog vala fašizma i ekstremnog nacionalizma koji je rezultirao najgnusnijim od svih zločina – genocidom. Međutim, dodaje Šahinović, patrioti naše države, nenaoružani, stali su u odbranu svoje domovine i njenih građanima. Braneći je, mnogi su izgubili živote i zdravlje.

Danas, pristalice poraženih ideologija i pojedinci državu Bosnu i Hercegovinu “vide onakvom kakvom je oni zapravo žele vidjeti”, zaboravljajući historijske činjenice o BiH.

– Bosna i Hercegovina je opstala i preživjela tri carstva, dva kraljevstva, dvije zajednice. Carstva, kraljevstva i zajednice su nestale a BiH je opstala do dana današnjeg. Zato mi, Bosanci i Hercegovci u BiH, svijetu i ovdje u Australiji moramo biti ponosni na našu prošlost i svakodnevno raditi na očuvanju naše domovine. Edukacija mladih ljudi, rad u zajednicama kroz kulturne, sportske, vjerske aktivnosti, uzajamno uvažavanje, naše jedinstvo je osnova i garant našeg opstanka i postojanja. Mora nam biti jasno da niko osim nas samih neće moći urediti odnose među nama. Za to nam treba više iskrenosti, povjerenja i međusobnog uvažavanja, kazao je Amir Šahinović i zahvalio se svim bh. zajednicama i organizacijama na uspješnom radu u promociji naše drage domovine.

Govor počasnog konzula Šahinovića uljepšala je sevdalinka koju je izvela Mirsada Muratović, a onda se publici obratila Adama Kamara, zamjenica novoizabrane predsjednice Vijeća za izbjeglice u Australiji Jasmine Bajraktarević Hayward.

Među gostima su bili i učenici Bosanske etničke škole u SydneyuIbro SuhopoljacEkrem Kobić i Safet Alispahić.

Izvor: MojaBiH