Bosanci i Hercegovci u Australiji okupili su se u subotu, 27. studenog 2021. godine, u Bosanskom kulturnom centru ABHCA Leppington u Sydneyu kako bi proslavili Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Uvodnom govoru domaćina manifestacije Mirsada Kadića prethodilo je intoniranje himni BiH i Australije, a potom su članice zbora “Modra rijeka” izvele dvije numere. Prisutnima se na poseban način obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, nakon čega je Edin Bilal prisutne počastio izvedbom glazbene numere “Zemljo moja”.

Među govornicima je svakako bio i počasni konzul BiH u Australiji Amir Šahinović, koji je ovom prilikom naglasio da se moramo suočiti s istinom o prošlosti, ali i imati volje učiti iz prošlosti.

– Ne smije se zaboraviti da su nakon Drugog svjetskog rata u novonastaloj državnoj zajednici sve federalne jedinice taj status stekle na temelju nacionalnih kriterija. Jedina iznimka bila je BiH koja federalni status nije stekla unutar jugoslavenske zajednice na temelju nacionalnih kriterija, već kao povijesna zajednica triju naroda koji su stoljećima živjeli zajedno, rekao je Šahinović o načoj državi koja je nakon 47 godina mira, 1992. godine se nađla na udaru novog vala fašizma i ekstremnog nacionalizma koji je rezultirao najgnusnijim od svih zločina – genocidom. No, dodaje Šahinović, domoljubi naše države nenaoružani su stali u obranu svoje domovine i njenih građana. Braneći je, mnogi su izgubili živote i zdravlje.

Danas pobornici poraženih ideologija i pojedinci državu Bosnu i Hercegovinu “vide onakvom kakvom je zapravo žele vidjeti”, zaboravljajući povijesne činjenice o BiH.

– Bosna i Hercegovina je opstala i preživjela tri carstva, dvije kraljevine, dvije zajednice. Carstva, kraljevstva i zajednice su nestale a BiH je opstala do danas. Zato mi Bosanci i Hercegovci u BiH, svijetu i ovdje u Australiji moramo biti ponosni na svoju prošlost i svakodnevno raditi na očuvanju naše domovine. Odgoj mladih, rad u zajednicama kroz kulturne, sportske, vjerske aktivnosti, međusobno uvažavanje, naše zajedništvo temelj je i jamac našeg opstanka i postojanja. Mora nam biti jasno da nitko osim nas samih neće moći regulirati međusobne odnose. Za to nam je potrebno više iskrenosti, povjerenja i međusobnog poštovanja, rekao je Amir Šahinović i zahvalio svim bh. zajednicama i organizacijama na uspješnom radu u promicanju drage nam domovine.

Govor počasnog konzula Šahinovića uveličala je sevdalinka u izvedbi Mirsade Muratović, a potom se prisutnima obratila Adama Kamara, zamjenica izabranog predsjednika Vijeća za izbjeglice Australije Jasmine Bajraktarević Hayward.

Među gostima su bili učenici Bosanske etničke škole u Sydneyu, Ibro Suhopoljac, Ekrem Kobić i Safet Alispahić.

Izvor: MojaBiH