Општина Орашје успоставила је интерактивну платформу е-Дијаспора у склопу које су е-матичар и е-регистар дијаспоре.

Е-Дијаспора пружа учинковит и квалитетан сервис за издавање извода из матичне канцеларије Орашје с могућношћу достављања на кућну адресу у цијелом свијету. Лица која бораве у Босни и Херцеговини или иностранству, а чије се матичне књиге воде на подручју Федерације БиХ, изводе и увјерења из матичних књига могу наручити путем електронског обрасца „е-Матичар Општине Орашје.“

Извод из матичне књиге рођених, извод из матичне књиге вјенчаних, извод из матичне књиге умрлих, увјерење о држављанству или увјерење о слободном брачном стању могу се добити путем електронског обрасца. Тражени документи биће достављени путем поште, а пошиљке ће се слати препоручено с доставницом на адресу назначену у захтјеву.

Упутство за попуњавање електронског обрасца, те начина плаћања се налазе на wеб страници е-матичара.

Активност е-Дијаспора подржана је кроз пројект Дијаспора за развој (Д4Д) који је пројект Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ. Успостављањем он-лине интерактивне платформе е-Дијаспора Општина Орашје настоји омогућити што бољу сарадњу и комуникацију, те јачати везе према дијаспори. Циљ е-Дијаспоре је израда базе података правних субјеката поријеклом из општине Орашје како би била направљена повезница у подручју очувања традиције, културе и обичаја, али и покренута привредна сарадња предузећа из цијелога свијета с локалним партнерима.