У разговору за Клиx.ба Савић нам се одмах похвалила позитивним вијестима казавши да ће у наредним мјесецима бити отворен почасни конзулат у Аликантеу, за регије Андалузију, Валенсију и Мурсију.

“Предсједништво БиХ је на нашу инцијативу прије неколико мјесеци именовало почасног конзула и недавно је окончана потребна процедура за потврђивање његовог именовања. Новоименовани почасни конзул Бојан Дозет је рођени Сарајлија који данас заједно са својим пословним партнером успјешно води адвокатски уред у Аликантеу”, говори Савић.

Надају се да ће отварање конзулата помоћи успостављању чвршћих веза између БиХ и Шпаније у економским, трговинским, али и културним областима.

“Босна и Херцеговина има веома малу дијаспору у Шпанији. Од око 3.500 Босанаца и Херцеговаца који су дошли у ову земљу почетком рата у БиХ, већи дио њих данас има шпанско држављанство. Према шпанским статистикама, овдје има 1.189 наших држављана, али не постоји ниједно удружење наших грађана. То и не чуди, с обзиром на то да је земља заиста огромна, Шпанија је четврта по величини европска земља, а друга по величини у ЕУ, има 17 регија и 50 провинција и више од 8.000 општина, а у појединим градовима имамо само по неколико људи”, каже Савић.

За нашу дијаспору је, додаје, важно питање постизања споразума о признању возачких дозвола, БиХ је годинама радила на овом питању.

“Године 2018. је цијели посао практично приведен крају, али ипак није дошло до потписивања споразума. Поново смо тражили да се отвори ово питање и радимо на томе да се овај проблем ријеши”, признаје амбасадорица.

Када је ријеч о инвестицијама, према подацима Централне банке БиХ 2018. године проценат улагања Шпаније у БиХ био је мали, тек 0,2 посто у укупним инвестицијама. Данас је, с обзиром на тренутну кризу узроковану пандемијом коронавируса, ситуација још тежа.

“Ова година је за све веома лоша када су у питању нове инвестиције. Подсјећам вас да је Шпанија земља која би требала добити другу по величини помоћ ЕУ из Фонда за обнову због посљедица које њена економија има од пандемије”, истиче Савић.

Када је ријеч о инвестицијама шпанских компанија у иностранству, оне су, каже нам саговорница, усмјерене углавном у сектор телекомуникација, енергетике, аутомобилске индустрије и грађевинских материјала.

“То су области на које би се требало усмјерити приликом презентације бх. потенцијала за привлачење страних инвестиција. Имали смо крајем прошле године разговоре о овој теми у Барцелони и постојао је интерес да овог прољећа одржимо презентацију о могућностима инвестирања у БиХ, те изложбу бх. производа, али због пандемије то није било могуће урадити”, признаје.

Управо протеклих дана поново имају низ састанака везаних за економску дипломатију.

“С наше стране радимо све што је у нашој моћи да се створе услови како би се постојећа ситуација почела мијењати. То је велики посао у којем су дипломатско-конзуларна представништва једна од карика”, каже Савић.

Коментарисала је и чињеницу да је недавно из Мадрида слетио авион у Међугорје, што је за мостарски аеродром својеврсно охрабрење након вишемјесечне пустоши.

“То је заиста охрабрујуће, надам се да је то почетак повратка у ‘нормалност’. Чартер авиокомпанија Аир Хоризонт из Сарагосе која иначе посједује пет авиона, организовала је недавно лет из Мадрида за Међугорје и поново намјеравају то урадити када се пријави већи број ходочасника. Шпанија је, када је ријеч о овој теми, посебно важна јер заиста има много људи који желе посјетити Међугорје, али и оних који су већ били и желе поново долазити. Ми смо крајем прошле године отворили тему успоставе нових авиолинија које би повезале наше земље и намјеравамо наставити радити на томе у наредној години”, поручује Савић.

У Мадриду се налази сједиште Међународног Вијећа за маслине, чији Босна и Херцеговина није члан. Имајући у виду да БиХ има потенцијал за развој маслинарства те да је подручје Херцеговине, због климатских услова, посебно погодно за узгој маслина, амбасадорица каже да чине све како би БиХ постала члан Међународног Вијећа за маслине.

“Почетком ове године успоставила сам контакт с Међународним Вијећем за маслине у Мадриду, кровној институцији за маслине и маслиново уље у свијету. Све информације о условима и предностима чланства у овој организацији смо доставили нашим институцијама и надамо се да ће БиХ изразити интерес за чланство. Осим тога, БиХ је позвана да као земља проматрач прошлог мјесеца учествује у раду Скупштине Вијећа, која се ове године, због пандемије, одржавала у онлајн формату. Искуства других земаља показују да чланство доноси бројне користи”, констатује Савић.

По потреби, у земље које су чланице, Вијеће шаље своје стручњаке како би помогли развој маслинарства. Ова организација окупља земље које све заједно чине 94 посто производње маслиновог уља у свијету.

“Њени су чланови Аргентина, Египат, Алжир, Албанија, све чланице Европске уније, Грузија, Иран, Израел, Јордан, Либанон, Либија, Црна Гора, Мароко, Држава Палестина, Тунис, Турска и Уругвај. Чланство, између осталог, осигурава експертску помоћ, давање стипендија за студенте који су заинтересовани за усавршавање у области маслинарства, учествовање на такмичењима и слично. Њихов рад се у основи своди на области везане за хемијске супстанце у маслинарству, економски аспект маслинарства, промоцију узгоја маслина, технологију производње и околиш”, појаснила је Савић.