Вјести да један број њихових суграђана није у могућности да купи терапије потребне за лијечење инфекције коронавирусом мобилиcале су Гораждане из Скандинавије који су одлучили помоћи социјално угроженима да добију скупе антибиотике и друге лијекове. За само неколико дана прикупили су око 5.700 КМ, и средства уплатили на рачун Кантоналне болнице Горажде, на чијем Ковид одјелу ће обољели, који их нису у могућности купити, лијекове добити бесплатно.

– Ми смо имали, практично, двије акције. Прва је била на иницијативу Горажданке која је покренула акцију да се набавком лијекова помогне Ковид амбуланти и изолаторију, а у којој смо прикупили око 3.500 КМ. Због ситуације у вези с епидемијом у Горажду, контактирали су ме чланови групе који су указивали на проблем куповине лијекова за људе који нису у доброј материјалној ситуацији, а добили смо и писмо од Славка и Весне Клисура у којем нас информирају о томе да је ситуација тешка. Онда смо одлучили да покажемо да нисмо заборавили наш град, да пратимо ситуацију и да смо ту. Прикупили смо око 5.700 КМ и пребацили новац болници, гдје би пацијенти, који нису у доброј материјалној ситуацији, лијекове требали добивати бесплатно – каже Мујо Карахмет, један од координатора групе.

Дуже од деценије, кроз бројне хуманитарне акције, али и на друге начине, бх. грађани у Скандинавији показују љубав према завичају коју удаљеност не умањује. Данас окупљају више од 160 чланова и до сада су подржавали спортске клубове, Дом за старе и изнемогле особе, појединце којима је требала помоћ у лијечењу, а посебно су се мобилизирали приликом великих непогода, попут поплава 2010. године или пандемије коронавируса.

– Сви смо ми из Горажда и везани смо за тај град. Проживјели смо најбоље године живота у том граду и никад нећемо и не можемо заборавити Горажде. Долазимо у посјете колико можемо, јер желимо да наша дјеца знају одакле смо и ко смо.Тачно је да ми овдје имамо свој живот, обавезе и послове, али сваку вечер гледамо Дневник ТВ Горажде и пратимо вијести на порталима о догађајима у Горажду – истиче Карахмет.

Извор: Avaz.ba