Дан државности Босне и Херцеговине ће се и ове године обиљежити у Великој Британији. Централна манифестација одржаће се у Бирмингему, а организатор је заједница босанскохерцеговачких удружења БХ УК Нетворк, која ће овим путем прославити и 25 година постојања.

Наиме, у ту сврху организатори су приредили два ивента. У сриједу, 24. новембра 2021. године одржаће се манифестација у Босанској кући у Бирмигему, првенствено намијењена Енглезима и организацијама са којима БХ УК Нетwорк има добру дугогодишњу сарадњу.

С обзиром на епидемиолошке мјере повезане са коронавирусом, број гостију ограничен је на 70. Присуство овом догађају потврдили су градоначелник Бирмингема Мухаммад Афзал, поручник за регију Вест Мидлендс Сајмон Топман и амбасадор Босне и Херцеговине у Великој Британији Вања Филиповић.

Други ивент ће се одржати у суботу, 27. новембра 2021. године, у Кингс Хеатх Масониц сали са почетком у 19 сати. Примарно је намијењена за чланове босанскохерцеговачке заједнице на Отоку. Очекује се присуство 250 гостију.

У програму учествују Мишо (Мостар Севдах Реунион), Сефер Хаскић, Бх. допунске школе Бирмингем и Ковентри, КУД “Младост Босне” и Мишо Марић. Специјални гост вечери је Јасмина Сарајлић из Амбасаде Босне и Херцеговине у Лондону.

Овом приликом ће се обиљежити и три године од отварања Босанске куће у Бирмингему, коју је 25. новембра 2018. године свечано отворио Лорд Боурне оф Аберyстwyтх, министар за стамбена питања у Влади премијерке Терезе Маy.