Студенти ће од сљедећег семестра имати прилику да бирају босански језик као изборни на Универзитету у Бечу. Моћи ће бирати и босански језик као изборни предмет. За то је у великој мјери заслужна Азра Хоџић-Кадић, професорица у Центру за језике у Универзитету у Бечу. За Рапорт професорица каже како ће студенти моћи учити наш језик на сва три циклуса.

– Осим šто ćе студенти моćи изуčавати босански језик, он ćе бити и акредитован и то са 3 ЕТЦС бода, šто није ни мало, јер неки предмети имају 1 или 2. Преко Института за стране језике иницирала сам да се у Центар за језике уведе и босански језик, јер је поčео расти интерес студената, šто ми је био додатни вјетар у леђа. Уз то, ово моžе користити и наšој дјеци која су рођена у Аустрији, а не владају добро наšим језиком. У Центру за језике до сада су били хрватски и српски језик, а босански није био у понуди, мада су га жељели студенти учити, каžе проф. Ходžиć-Кадиć.

Професорица је лектор, те предаје хрватски језик. Предавала је и српски језик на Академији за сигурност и Војној академији, а како каже, до сада је постојала могућност да у склопу славистике студенти уче босански, хрватски и српски језик.

– Велики је успјех čињеница да је наš језик уврšтен као предмет тј. као страни језик, јер и због интеграцијског процеса и поšтивања са науčне стране, босански језик треба бити дио Центра за језике, у којем се изуčава 35 страних језика. Било ми је помало čудно да није уврšтен, с обзиром на историјску повезаност Аустрије и Босне и Херцеговине те čињеницу да у овој земљи žиви између 200 и 250 хиљада Босанаца и Херцеговаца, говори проф. Ходžиć-Кадиć.

Професорица Азра већ 10 година предаје хрватски и српски језик на различитим високошколским установама, те каже како до сада није имала прилику да предаје босански језик. Она је додала и да је током цијелог процеса било неких потешкоћа, а једна од највећих је непостојање уџбеника. Уџбеници за босански језик не постоје, а и ако их има они не одговарају европским референцама те нису конципирани према нивоима.

– Зато сам прије двије године одлуčила покренути пројект “Откриј босански”, који ćе изњедрити пет удžбеника по нивоима од А1 до Ц1 те два граматиčка прируčника. Сви ови удžбеници су виšејезиčни и садрžе упуте на њемаčком и енглеском језику, каžе проф. Азра Ходžиć-Кадиć.

Моја БиХ