Босанскохерцеговачки грађани су имали прилику погледати онлajн програм БХ УК Нетворка гдје је гост био Њ.Е. Вања Филиповић, амбасадор БиХ у Великој Британији. У програм су се укључили и други бх. грађани који живе на Острву те господин Кемо Сарач, помоћник минстра у Министарству за људска права и избјеглице БиХ и Наида Рибић испред Радија бх. дијаспоре.

У јеку пандемије, Брегзит је, слободно можемо рећи, још у сјени. Британија је напустила јединствено тржиште Европске уније и царинску унију, који омогућавају слободније кретање људи, роба и услуга међу чланицама.

Учесници онлине трибине су поставили бројна питања Њ.Е. Филиповићу и господину Сарачу на тему Брегзит и његов утицај на Босну и Херцеговину и бх. грађане у Великој Британији – питање политичког односа између БиХ и УК након Брегзита, визни режим, питање туризма, студирања у УК, здравствено осигурање бх. грађана који путују из Велике Британије, увезивање радног режима, увођење редовне авио линије између БиХ и УК итд.

Њ.Е. Филиповић је рекао: – Брегзит не значи смањење интереса Велике Британије за БиХ те наше двије земље и даље имају изузетно јаке, пријатељске дипломатске односе без икаквих отворених питања. Велика Британија снажно подржава интегритет и суверенитет БиХ, њен евроатлантски пут, унутрашње реформе – прије свега у смислу бољег функционисања институција и доношења стратешких докумената за развој појединих сектора.

Тешко је прогнозирати ефекат Брегзита на студирање бх. грађана у Уједињеном Краљевству, додао је Филиповић. – Ионако је ситуација отежана због пандемије. Знамо да Велика Британија више неће учествовати у Ерасмус програму размјене ученика. Нова Туринг шема од 100 милиона фунти за студенте за студирање и рад у иностранству замијенит ће учешће Велике Британије у програму Ерасмус. Програм ће студентима пружити сличне могућности за студирање и рад у иностранству као програм Ерасмус, али укључиват ће земље широм свијета, истиче амбасадор Филиповић, преноси БХ УК Нетворк.

На питање о визном режиму Кемо Сарач је истакнуо да је нереално је очекивати да ће се визе потпуно укинути, али постоји низ корака које ће Сектор за исељеништво подузети да цијене добијања виза буду мање и транспарентније, да се визе брже и лакше добијају, а процедура поједностави.

Одговор на постављена питања можете погледати у видеу. https://fb.watch/3psT1K3lxf