У оганизацији Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине (ССД БиХ), традиционално, 18. Свјетско првенство дијаспоре Босне и Херцеговине у футсалу одржано  је у Сарајеву у периоду од 12. до 14. маја 2023. године.

СП у футсалу је најмасовнија манифестација окупљања младих поријеклом из БиХ у цијелом свијету. Првенство се одржава сваке године у другој држави гдје су домаћини удружења дијаспоре или савези грађана БиХ који тамо живе.

Ове године учествовали су тимови из 14 земаља и то: Белгија, Шведска, Аустрија, Луxембург, Велика Британија, Турска, Хрватска, Словенија, Њемачка, Норвешка, Низоземска, Швицарска, Финска и Данска.

На свечаној церемонији која је одржана у петак 12.05. 2023. године у хотелу Холивуд на Илиџи обављено је извлачење група и парова, а све утакмице су одигране у суботу 13.05.2023. године у Културно спортском и рекреативном центру Илиџа у дворани Сабит Хаџић. Покровитељство скупа су прихватили чланови Предсједништва Босне и Херцеговине Денис Бећировић и Жељко Комшић, који је и отворио турнир.

Побједник овогодишњег Свјетског првенства дијаспоре је екипа из Белгије, другопласирана екипа је Шведска, док је у утакмици за треће мјесто Њемачку побиједила Аустрија и тиме заслужено освојила бронзану медаљу.

Побједницима је пехар уручио др. Севлид Хуртић, министар за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине који се обратио присутнима и нагласио да Министарство за људска права и избјеглице БиХ и Сектор за исељеништво подржавају активности и ангажман ССД БиХ који већ дуги низ година организирањем оваквих спортских догађаја раде на окупљању и повезивању младих из дијаспоре, и да ће као министар предложити Фудбалском/ногометном савезу Босне и Херцеговине да се под окриљем УЕФА-е овај догађај одржава једне године у БиХ, а наредне у некој од држава гдје живе и раде грађани БиХ.