Драги Босанци и Херцеговци,
Позивамо Вас на свечану церемонију садње дрвећа у Бирмингему у знак сјећања на геноцид у Сребреници. Садња дрвећа је резултат сарадње регионалног одбора Remembering Srebrenica West Midlands са Градским вијећем Бирмингема.
Као дугогодишњи сарадник општине Бирмингем и организације Remembering Srebrenica, BH UK Network подржава овај пројекат те сматра да је важан како би се сачувала успомена на жртве геноцида у Сребреници, а самим тим и оплеменила животна средина.
Надамо се да ће те се одазвати у што већем броју и тиме одати почаст жртвама најгорег ратног злочина у Европи од Другог свјетског рата.
Локација церемоније је:
Birmingham (St. Thomas’) Peace Gardens, Granville Street, Birmingham B1 1RY
Вријеме: 12: 30 до 13:30 сати.
Peace Gardens је парк на отвореном па водите рачуна о времену и терену. У близини се налазе клупе за сједење.
Молимо вас да ово подијелите на својим мрежама како бисте омогућили што већем броју да нам се придружи на овом важном и дирљивом догађају.
Молимо кликните на Eventbrite link да резервишете бесплатне карте.
https://www.eventbrite.co.uk/e/memorial-tree-planting-remembering-srebrenica-birmingham-city-council-tickets-504620883647
Шта се десило у Сребреници ?
Јединице Срба из Босне заузеле су 11. јула 1995. град Сребреницу.
За мање од две недеље, њихове снаге су систематски убиле више од 8.000 Бошњака (босанских муслимана) – што је најгори чин масовног убијања на европском тлу од краја Другог светског рата.
Хиљаде је погубљено, а затим булдожерима гурнуто у масовне гробнице.
Извештаји показују да су неки живи закопани, док су неки одрасли били приморани да гледају како им убијају децу.рестрављеним цивилима да се не плаше за животе, док су његове снаге почињале покољ.
До данас су у Меморијалном центру у Поточарима укопане 6.652 жртве, док је по жељама породица убијених, на другим локацијама укопано 237 особа. Још се трага за више од 1.000 несталих.