Министарство за људска права и избјеглице БиХ, у оквиру својих надлежности за исељеништво, у складу са Политиком о сарадњи са исељеништвом („Службени гласник БиХ“ број: 38/17) и Одлуком о усвајању Правила за пренос знања, вјештина и искуства из исељеништва у институције и јавне установе у БиХ, као и у складу са  Програмом рада за 2023.годину, објавило је почетком септембра 2023.године, на својој службеној wеб страници и Порталу за дијаспору, јавне позиве за пренос знања стручњака из исељеништва/дијаспоре у јавне институције/установе у Босни и Херцеговини

На објављене јавне позиве се у кратком временском периоду пријавило 20 стручњака из исељеништва/дијаспоре, од којих је 6 њих већ спојено са институцијама пријема у БиХ које су изразиле потребу за понуђеним знањима. Министарство тенутно финализира процедуру ангажмана неколико стручњака.

Први пренос знања је договорен и биће реализован у периоду од 6. до 17. новембра 2023. године, када ће стручњакиња музеологије, друштвене и културне антропологије са Универзитета у Туебингену у Њемачкој Лана Балорда пренијети своја знања у Хисторијски музеј Босне и Херцеговине гдје ће реализовати обуке из друштвене и културне антропологије које развијају критичке анализе и промишљања динамике и специфичности друштава и култура у глобалном контексту, посебно у погледу изазова 21. стољећа. Фокус обуке ће бити стављен на развој сталне музејске поставке.