У просторијама Историјског музеја БиХ, 06.11.2023.године, је отпочео пренос знања из дијаспоре у БиХ у оквиру програма Министарства за људска права и избјеглице БиХ Пренос знања стручњака из исељеништва/дијаспоре у јавне институције/установе у Босни и Херцеговини. Историјски музеј је прва институција која се пријавила на овај програм, а стручњакиња из дијаспоре је Лана Балорда са Универзитета у Туебингену у Њемачкој,  која своје знање из области  музеологије, друштвене и културне антропологије преноси у Иисторијски музеј, као институцију пријема у БиХ.

За вријеме ангажмана у Историјском музеју БиХ, Лана Балорда ће радити са музејским упосленицима, те кроз рјешавање конкретног музејског задатка унаприједити свеопшти рад музеја. Направиће конкретне ангажмане на пољу рјешавања сталне музејске поставке која представља један од највећих изазова у раду музеја у посљедњих неколико година.

Договорено је да Лана развије радионице за музејски тим, те их имплементира у предвиђеном временском оквиру. Ова обука музејског тима из поља социјалне и културне антропологији ће  у фокус ставити рад на сталној музејској поставци. Обука се реализира за 7 до 10 чланова музејског тима с идејом да стекну нове алате у раду на сталној музејској поставци. Радионице које буду имплементиране за музејски тим  имају за циљ повезивање теоријских и практичних знања, а биће снажан потицај музејском тиму да у радни процесс стварања изложбе интегришу различите перспективе, развију наратолошке алате и методе експозиције.