ПроЦредит Банк је, у септембру 2023. s US International Development Finance Corporation (DFC), Америчком међународном развојнофинансијском корпорацијом, потписала Уговор о гарантној линији у износу од 15 милиона долара.

Основна сврха ове гарантне линије је пружити ПроЦредит Банк подршку и гаранцију од стране ДФЦ-а за кредитирање и јачање капацитета микро, малих и средњих предузећа у БиХ. Тиме се осигурава олакшан приступ финансијским услугама пословним субјектима са иновативним пројектима које без такве подршке не би било могуће реализовати. Гарантна линија покрива 50% износа кредита, као супституцију захтијеваних средстава обезбјеђења.

Гарантна линија је намијењена свим приватним микро, малим и средњим предузећима у БиХ, укључујући њихова повезана правна лица, која задовољавају одређене критерије:

 

  1. ММСП која су у потпуном власништву дијаспоре или у дјеломичном власништву (најмање 20% власништва) дијаспоре с провјерљивим пословним партнерством између власника предузећа резидентног у БиХ и припадника дијаспоре који бораве у земљи која није БиХ;

 

  1. ММСП повезана с дијаспором са цертифицираним партнерством које задовољава гарантног субјекта на основу доказа о власничком односу, трговинском односу, уговорном односу, заједничком подухвату или другом правном односу између члана дијаспоре и становника БиХ.

 

Осман Кајмовић, директор Одјела за подршку продаји и развој пословања са привредом ПроЦредит Банк, објашњава како је циљ ове гарантне линије потаћи економски раст и побољшати приступ финансирању за боснаскохерцеговачке пословне субјекте повезане са дијаспором.

ДФЦ с поносом подржава ПроЦредит Банку у проширењу кредитирања малих пословних субјеката који су у власништву дијаспоре или су с њом повезани на други начин”, изјавила је Maryam Khosharay, вршитељица дужности потпредсједнице Уреда за мале пословне субјекте и финансијске услуге ДФЦ-а.

 

Више о овој теми можете пронаћи на линковима испод:

 

https://www.procreditbank.ba/garantna-linija-dfc-diaspora/

 

https://www.klix.ba/biznis/procredit-bank-sa-dfc-osigurala-garantnu-liniju-od-15-miliona-dolara-za-podrsku-bh-dijaspori/240313142