Протеклог викенда Босанци и Херцеговци из цијеле Велике Британије окупили су се у Ковентри-у како би на достојанствен начин обиљежили Дан државности Босне и Херцеговине.

Као датум који симболизира и потврђује вишенационалност и равноправност наших грађана, важно је да смо га обиљежили у што већем броју и веселој атмосфери. На повијесном засједању ЗАВНОБИХ-а одржаном 25. студеног 1943. године у Мркоњић граду, донесена је одлука о обнови државности БиХ. Потврђене су њезине повијесне границе које сежу још у средњовјековну Босну, а потврђен је мултиетнички карактер и равноправност свих њезиних грађана.

Овогодишња манифестација започела је химном, а у име домаћина обратили су се Заим Пашић и Алмин Казић, с ријечима добродошлице.

Присутнима се обратио Њ.Е. Вања Филиповић, велепосланик Босне и Херцеговине у Великој Британији. Уз честитке бх. заједници у Великој Британији поводом обиљежавања овог значајног датума, госп. Е. Филиповић се још једном захвалио свим нашим грађанима који су се пријавили за протекле изборе у нашој земљи. По први пут наши грађани су могли гласати у Велепосланству БиХ у Лондону.

Након поздравних говора, уприличен је културно – забавни програм ученика босанскохерцеговачких допунских школа Ковентриу и Хертфордшир.

Посебно је задовољство видјети другу генерацију дјеце која пјевају и рецитирају у част Босне и Херцеговине, његујући традицију, културу и идентитет поднебља којем припадају њихови родитељи. Овакав догађај шаље прекрасну слику широј британској јавности да смо ми Босанци и Херцеговци поносна еуропска нација с богатом и разноликом традицијом.

Сала у којој је обиљежен Дан државности била је испуњена топлином, традицијом, плесом, пјесмом и бојама наше дивне Босне и Херцеговине.

Манифестација је завршена наступом фолклорне групе „Младост Босне“ из Бирмингема, која је још једном одушевила све присутне. Одјевени у народне ношње, у више су наврата сплетом игара уљепшали програм под будним оком кореографкиње Фахире Хасеџић, а многобројна публика их је несебично наградила аплаузом.

За глазбени дио манифестације, заслужан је наш већ добро познати Сефер Хаскић, који већ више од 25 година даје допринос очувању босанскохерцеговачке културне баштине у Великој Британији. Дружење се наставило до касно у ноћ, уз пријатеље, породицу и познанике.

 

БХ УК Нетwорк

 

хттпс://www.фацебоок.цом/босниаукнетwорк/постс/пфбид02дЈ5ф5С4оир98Лииx4уРпxмгеw43ЛДВЗфЕqYМхyПНхГДза9QРЦЦВвЛАГКкЗ2нУЛБКл