Почетком 2020. године писали смо вам о успјешној фудбалерки Фреyи Голош (14), кћерки Мостарца Вање и Сарајке Мирјане Голош који сада са својом породици живе у Шпанији, као и Фреyиној великој љубави према фудбалу. Њен труд, рад и залагање су се исплатили – Фреyа је добила позив да буде дијелом Женске “У-17” фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине!

– Ово је велика част за мене и моју породицу, и јако сам поносна што ћу играти на националном нивоу. Рад и труд се исплате, и неовисно о томе одакле долазите и којег сте спола – можете успјети уколико вјерујете у себе. Хвала свима на подршци, поручила је видео-поруком на свом Инстаграм профилу Фреyа Голош.

Позив који је млада фудбалерка босанскохерцеговачког поријекла примила од стране селектора Илије Луцића за окупљање у кампу које ће трајати од 2. до 5. аугуста 2021. године у Зеници, обрадовала је читаву породицу Голош, па тако њен отац није крио одушевљење и понос узрокован овим великим успјехом.

Осим тога, истиче он, Фреyа се ускоро придружује клубу Террасса ФЦ Барцелона у њиховој предсезони, гдје се очекује потписивање њеног првог професионалног уговора. То би подразумијевало да Фреyа постане најмлађа професионална фудбалска играчица на свијету!

Иначе, Фреyа Голош је почела тренирати у локалном шведском клубу када је имала шест година, а у доби од осам је прешла у ФЦ Росенгард из Малмöа за који су играле звијезде женског спорта, попут Марте де Силве. Исте године (2015), YоуТубе видео који приказује Фреyиних 16 голова у четири утакмице омогућио јој је веома занимљив ангажман. Тренирала је са Цхелсеа фудбалском академијом у Лондону (Цобхам), гдје је након годину, поред 29 дјечака старијих од ње, била проглашена играчицом која је највише напредовала (Мост Импровед Плаyер).

Фреyа је била под УЕФА уговором током женског Европског фудбалског првенства 2017. године и на друштвеним мрежама је промовисала женски фудбал. Овај потез омогући јој је нови ангажман у свијету фудбала – придружила се Фан покрету ФИФА као једина представница из БиХ и наставила са промоцијом на друштвеним мрежама. Сезону 2020/21. играла је у другој Андалузијској лиги за сениорски тим АДЦ Естепоненсе гдје је имала деби са 13 година и сваку утакмицу сезоне била је у почетној постави. Са својим клубом је ове сезоне освојила и Бони Цуп.

Уколико желите подржати Фреyу на њеном путу да постане једна од најбољих фудбалерки наше репрезентације, можете то учинити овдје – донацијом која ће покрити трошкове пута.

Преузето: МојаБиХ