Недавно одржани “Живинице Меетуп” послужио је и као својеврсна најава предстојеће манифестације “Дани дијаспоре” која се у овом бх. граду већ годинама одржава.

Тематски оквир овогодишње манифестације “Дани дијаспоре – Љето у Живиницама” базира се на промоцији агротуристичких потенцијала, домаћих производа и радиности, природних ресурса и значајних хисторијских локација. Сама манифестација трајат ће три дана, и то од 30.07-01.08. ове године, а Град Живинице као главни организатор овог догађаја потрудио се да својим исељеницима, али и осталим посјетиоцима осигура цјелодневне забавне садржаје.

Тако је први дан резервисан за промоцију агротуризма, представљање ханд маде радова Живиничана и упознавање са кулинарским специјалитетима бројних европских и свјетских земаља. Наиме, у послијеподневним сатима посјетиоци ће моћи бесплатно дегустирати специјалитете разних кухиња, а овај занимљиви догађај потакао је и представнике бројних амбасада, које дјелују у Босни и Херцеговини, да узму учешће на овом догађају.

Овај евент додатно ће уљепшати и наступ чланова хора “Магинифицо”, али и ликовни умјетници који ће ту ноћ стварати бројна умјетничка дјела.

Други дан наведене манифестације могао би се посматрати као спортски. Наиме, 31.07. уприличит ће се трка названа “Живинице за 10”, која се већ годинама одржава у овом бх. граду, а самим спортистима и аматерима, ове године, прикључит ће се и бициклисти из Босне и Херцеговине, али и других крајева свијета. Прилика је ово да своје учешће у трци осигурају и представници дијаспоре и на тај начин промовишу властити град, али и здравији начин живота. Финансијска средства за наведену трку осигурало је Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

Трећег и посљедњег дана посебно ће уживати љубитељи севдаха и фолклора.

Протокол, односно термини одржавања наведених активности бит ће накнадно објављени.

На посљедњем одржаном “Живинице Меетуп”-у представница Градске управе упознала је учеснике и са развојем Стратегије комуникације са исељеништвом. Коначном финализацијом овог документа, Град Живинице придружит ће се малобројним бх. опћинама и градовима које комуникацији са исељеништвом придају посебан значај.

Такођер, учесници овог виртуелног састанка упознати су и са планираном међуопћинском сарадњом која би, за почетак, подразумијевала заједничку промоцију Живиница и Кладња путем туризма и уопће природних љепота ових подручја.

Преузето: i-platform.ch