Početkom 2020. godine pisali smo vam o uspješnoj nogometašici Freyi Gološ (14), kćeri Mostarca Vanje i Sarajke Mirjane Gološ koji sada s obitelji živi u Španjolskoj, kao i o Freyinoj velikoj ljubavi prema nogometu. Njezin trud, rad i zalaganje su se isplatili – Freya je dobila poziv da bude dio Ženske “U-17” nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine!

– Ovo je velika čast za mene i moju obitelj, i vrlo sam ponosna što ću igrati na nacionalnoj razini. Rad i trud se isplate, bez obzira odakle potječete i kojeg ste spola – možete uspjeti ako vjerujete u sebe. Hvala svima na potpori, rekla je Freya Gološ u video poruci na svom Instagram profilu.

Poziv koji je mlada nogometašica bosanskohercegovačkog porijekla dobila od izbornika Ilije Lucića za okupljanje u kampu koji će trajati od 2. do 5. kolovoza 2021. godine u Zenici, usrećio je cijelu obitelj Gološ, pa otac nije skrivao oduševljenje i ponos izazvan time s velikim uspjehom.

Uz to, ističe on, Freya će se uskoro pridružiti Terrassa FC Barcelona u njihovoj predsezoni, gdje se očekuje da će potpisati svoj prvi profesionalni ugovor. To bi značilo da je Freya postala najmlađi profesionalni nogometaš na svijetu!

Inače, Freya Gološ počela je trenirati u lokalnom švedskom klubu sa šest godina, a s osam godina prešla je u FC Rosengard iz Malmöa za koji su igrale sportske zvijezde, poput Marte de Silve. Iste godine (2015.), YouTube videozapis koji prikazuje Freyinih 16 golova u četiri utakmice omogućio joj je vrlo zanimljiv angažman. Trenirala je s nogometnom akademijo u Londonu (Cobham), gdje je nakon godinu dana, uz 29 dječaka starijih od nje, proglašena najnaprednijom igračicom (Most Improved Player).

Freya je bila pod UEFA-inim ugovorom tijekom Europskog nogometnog prvenstva za žene 2017. i promovirala je ženski nogomet na društvenim mrežama. Ovaj joj je potez omogućio novi angažman u svijetu nogometa – pridružila se FIFA-inom navijačkom pokretu kao jedini predstavnik iz BiH i nastavila s promocijom na društvenim mrežama. Sezonu 2020/21. igrala je u drugoj andaluzijskoj ligi za seniorsku momčad ADC Esteponense, gdje je imala debi s 13 godina i bila je u početnoj postavi svake utakmice u sezoni. Ove je sezone sa svojim klubom osvojila i Boni Cup.

Ako želite podržati Freyu na putu da postane jedna od najboljih nogometašica naše reprezentacije, to možete učiniti ovdje – donacijom koja će pokriti troškove putovanja.

Preuzeto: MojaBiH