Наша данашња саговорница Адела Јахић, родом из Сарајева, прије четири године преселила се у Беч. Нова држава, нови језик, нови људи и, наравно, на тој листи је и нова храна. Гдје год одемо, туристички или не, неизбјежно је упознавање културе тог простора, а један од начина да упознамо средину у коју смо стигли дефинитивно јесте храна.

– С обзиром на то да идем у школу, немам времена за кухање, па се често одлучим на нешто готово из неког од многобројних бечких ресторана. Иако постоји много традиционалних ресторана из свих дијелова свијета, McDonalds, Бургер Кинг и мјеста слична њима су дефинитивно нешто за шта се одлучује већина мојих вршњака, говори Адела која у Бечу похађа Вишу економску школу.

Аустријанци су одувијек били мајстори у томе да на сто ставе најразличитије културне утицаје. Аустријски јеловник чита се попут путописа кроз европску културну историју, попут путовања у прошлост.

Крајем 18. вијека у кухарским књигама на њемачком језику почиње се појављивати израз Wiener Küche, што значи бечка кухиња. Традиционална бечка кухиња обиљежена је многим ранијим утјецајима досељеника из подручја и држава које су некада биле дијелом Аустро-Угарске монархије. Због посебног положаја и близине Мађарске, Чешке и Моравске, на бечким менијима се често могу наћи јела из ових држава и регија.

– Беч је мјесто са различитим културама, што је мени, као некоме ко је у Сарајеву јео искључиво традиционална јела која су специфична за наше подручје, било јако чудно на почетку. Азијски специјалитети су дефинитивно неизбјежни у граду као што је овај и немогуће је не пробати их, каже наша саговорница.

Без обзира на то гдје се налазите у Аустрији, имате шта пробати, а свакако нећете бити разочарани локалном разноликом, укусном, храњивом, изворном и великодушном кухињом.

Адела истиче да је главни аустријски град богат босанскохерцеговачким ресторанима.

– Гдје год да одемо, сви ћемо пожељети отићи у ресторан с нашом традиционалном храном. Када сам тек дошла у овај град, било је чудно на излозима прочитати великим словима исписане називе јела као што су бурек, ћевапчићи, па и баклава, искрено ће наша саговорница.

Аустријска храна не разликује се пуно од наше, али ипак свака кухиња има свој посебан окус.

– Лијепо је испробати окусе из свих крајева свијета, али, наравно, увијек ћу радо отићи на неко наше мјесто и на трен се вратити кући, закључила је Адела Јахић за Моја БиХ.

Извор: Моја БиХ