ИЗВОР: Клиx.ба, 30.10.2018.

Амер Буквић, предсједник Управе Босна Бенк Интернешнал (BBI) и Хасан Шеховић, предсједник Свјетског савеза дијаспоре БиХ (ССДБиХ) потписали су Меморандум о сарадњи који има за циљ промовисање потенцијала, пословних прилика и инвестиционих пројеката у нашој земљи грађанима БиХ који живе у иностранству.

Овим Меморандумом потписници су сагласни да заједнички раде на привлачењу инвестиција у БиХ, те економском повезивању представника бх. дијаспоре широм свијета.

“Потенцијал дијаспоре је огроман. Имамо врхунске свјетске стручњаке из свих области привреде, науке и друштва. Вјерујем да има много грађана који су поријеклом из БиХ, а који су спремни да се врате у домовину и инвестирају у производне погоне. Успостављањем сарадње са Свјетским савезом дијаспоре BBI банка жели да помогне грађанима БиХ да своје пословне идеје реализују у БиХ, отворе нова радна мјеста и успјешно послују. Настојаћемо својим искуством и знањем да олакшамо нашим пословним људима да покрену бизнис. Сматрамо да велики потенцијал дијаспоре треба искористити за инвестирање, а не на једнократне дознаке које имају тренутни ефекат. Инвестиције у добре пројекте могу да имају утицај на економију цијеле земље”, изјавио је Амер Буквић, након потписивања Меморандума.

Према подацима Централне банке, банкарским дознакама, бх. дијаспора годишње у БиХ пошаље близу три милијарде марака. Такође, исти подаци говоре да непосредном потрошњом дијаспора у БиХ годишње остави исто толико новца.

О важности дијаспоре за нашу земљу разговарано је и на за то посебно уприличеном округлом столу током 9. Сарајево Бизнис Форума (СБФ) у априлу 2018. године, гдје су дијаспора, спорт, култура, умјетност и креативна индустрија разматрани у контексту економског раста и развоја региона.